1.7 C
İstanbul
Cumartesi, Ocak 18, 2025

24okur’luyuz Abiler: Ece Ayhan

Şiirimiz 24okur’ludur abiler…

Dergide yazmak kabiliyet ister herhal abiler!

Galata’da ‘Mor Külhani’siyle bohem takılırken, meyhanelerde, ara sokaklarda ‘Yort Savul!’ diyebilen kalemi sizlerle paylaşıyorum.

Çiçeksiz bir çiçekçi dükkanı da kaymakamsız bir kasaba da olabilir Ece Ayhan’ın hayatında… Disiplinli bir yaşam tarzı ve memurluk hayatı asıl varlığıyla pek bağdaşmamış. Bu sebeple kısa sürmüştür memurluk yaşantısı. Ruhundaki bambaşkalığı yansıtabileceği düzlüklere kendini atıvermiş; kendine has üslubuyla ovalarında koşuşturmuştur. Şiirleri, edebi kimliği o denli salaştır; hiyerarşik düzene gelemez.

ece-gençlik

Tam adı Ece Ayhan Çağlar olan bu etikçi şairimiz güzelim maviliklerle iç içe olan Datça’da doğar. Babası ve dedesi kendisinin de bir dönem içinde olduğu memur hayatını sürdürmüşlerdir. 1953’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yüksek öğrenimine başlar ve 1959’da mezun olur. Sonra kaymakamlık kursunu tamamlar ve 6 yıllık bir kaymakamlık serüveninden sonra kırar kalemi, basar istifayı. Ruhunda İstanbul tüterken, İstanbul’un aşkı onu bu kente yerleştirir. Edebiyatla yoğrulmuş benliğinin peşindedir Ece Ayhan. Aslında hiç olmadığı, hiç olamayacağı her şeyi elinin tersiyle itmesini bilmiştir.

datça-eceayhan

Bir şair tanırım,
Onunki içler acısı,
Kalbini asla vermemiş,
Çalmışlar,
Kalbi eski bir efsanede saklı…

Efsaneyi tanımayanlarımız olacaktır. Şu anda ve daha önce tanıyor olanlara ne mutlu. Sadece bir şair değildir, farklı kabiliyetleri de vardır. Hayatının bir döneminde yayınevlerinde kitap editörlüğü, sinema sektöründe yöneticilik de yapmıştır. Her haliyle insandır, kusurludur. Dili ağır fakat gönlü hafiftir. Şiirlerinde okumayı zorlaştırırken, şaşırtmayı kolaylaştırır.

12 Temmuz 2002’de hayata veda etmiştir. Beynindeki tümörler birçok rahatsızlığa sebebiyet vermiştir. Sağ kulağında ileri derecede işitme kaybına ve sağ gözünde ağır hasara uğramıştır. Hayatının son zamanlarını huzurevinde geçirmiş ve burada son nefesini vermiştir. Şiirlerinde soluk soluğa nefes, şaşkınlık ve en önemlisi edebiyat bırakmıştır.

READ  Mücrim

Ruhu şad olsun.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Recep Acet
Recep Acethttps://poetauthrecep.blogspot.com/?m=1
5 duyu organlarımla gözlemlediklerimi edebileştirirken kısa ve öz kalmakla idare ediyorum. Sanatsal yönüm, gündelik yaşantılarım içinde ağır basıyor ve bu şekilde bir şeyleri kaleme alabiliyorum.

Related Articles

1 Yorum

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles