8.2 C
İstanbul
Cuma, Kasım 22, 2024

Etkili Öğrenmek

Güneş sistemi içinde dünya ile birlikte 8 gezegen var. İçinde Güneş sistemini barındıran Samanyolu galaksisi, 230 milyar yıldızdan oluşuyor. Tüm bunlara baktığımızda evrende sinek kadar yer kaplamadığımız kesinleşiyor. Çok çok büyük bir oluşum var kapıyı aralayıp baktığınızda. Bu sefer dışa doğru gitmek yerine kendi içinize doğru gitmeyi tercih ederseniz vücudunuzda hali hazırda fevkalade işleyen sistemin farkında mısınız? Yetişkin bir insanda damarların toplam uzunluğu 100.000 km’dir. 1 saniyede 5 milyon kırmızı kan hücresi üretilir. Beyin saniyede 50 milyon civarında mesajla ilgilenir. Vücutta her saniye ortalama 50 milyon hücre oluşmakta ve 50 milyon hücre ölmektedir…

Çevremizde ortaya çıkanlarla beraber henüz açıklanmamış tonlarca şey var. Elimizi attığımızda öğrenilecek o kadar şey varken en başta neyi öğrenmemiz gerekir? Cevap çok basit. Öğrenmeyi öğrenmek.

Gelelim etkili öğrenmenin nasıl olacağına. Richard Feyman öğrenmeyi 4 maddede toplamış.
1- Konuyu seç ve bir kağıt al.
2-Konuyu bilmeyen birine öğretiyormuş gibi yap. Öğrendiklerini yaz.
3-Anlatırken eksik olduğun noktada kaynağa dön.
4-Basitleştir ve benzer bağlantılar kur.
Burada 2. maddede söylenen şey altın kural. Başkasına anlatarak öğrenmek. Öğrenme piramidinde ortalama bir öğrenci için hatırlama oranlarına baktığımızda:

En kalıcı öğrenme şeklinin %90 ile Diğerlerine öğretilerek öğrenilenler olarak görüyoruz. Hem siz en iyi şekilde öğreniyor olurken hem de karşınızdaki kişi için konu hakkında alt yapı oluşturmuş oluyorsunuz. Bir taşla iki kuş kısacası.
Bir de öğrenilen şeylerin en az kayıpla akılda tutulması var tabii. Alman psikolog Hermann Ebbinghaus’un unutma eğrisine göre,

yeni bir şey öğreniyorsanız 20 dakikada bir tekrar yapmak oldukça etkili. Kişi öğrendiğinin yarısına yakın kısmını 20 dakika içinde unutuyor. Bir saat sonra bu rakam yüzde elliye çıkıyor. Yani bir saat içinde öğrendiklerinizin yarısını unutmuş oluyorsunuz. Eğer hiç tekrar yapmazsanız öğrenilen bilginin %80 ine yakınını unutursunuz. Başka türlü anlatmak gerekirse bir çırpıda tüm yemekleri yemek yerine önce yediğiniz yemeği sindirmelisiniz. Öğrenilen bilgiyi belli aralıklarla tekrar etmenin yararı var.

READ  Bir Cennet, Bin Suikast: Hasan Sabbah
Senanur Kara
Senanur Kara
'Ya okunmaya değer bir şey yaz ya da yazılmaya değer bir şey yap.' İkinci yolu bilemem fakat ilki için buradayım. 18 yaşındayım. Tıp fakültesinde okuyorum. Sanat, bilim, spor ilgimi çeken alanlar.

Related Articles

1 Yorum

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles