6.7 C
İstanbul
Cuma, Kasım 22, 2024

Martin Luther King’in İlham Kaynağı

Mohandas Karamçand Gandi (1869-1948), tarihte insan hakları savunuculuğunu yapan liderler arasında öne çıkan isimlerden birisidir. Hindistan Bağımsızlık Hareketi’nin lideri olan Gandi’nin görüşleri “Gandizm” adı altında toplanmıştır. Gandi, geçmişten günümüze dünyanın dört bir yanında siyasi liderlerin, yazarların ve aktivistlerin ilham kaynağı olmuştur. Gandi ve uğruna senelerini verdiği ilkelerini,  kendi maceralarında rehber olarak gören isimlerin başında hepimizin bildiği papaz Martin Luther King Jr. (1929-1968) geliyor.

1953 yılında Dexter Avenue Baptist kilisesinin pastörü olarak önemli bir başarıya imza atan King, Jim Crow yasalarının yoluna çıkması üzerine yerini beyaz ırklı bir papaza vermesi gerektiğini öğrendi. Gençlik yılları boyunca birçok kez ırkçılığa maruz kalan Martin Luther King, bu defa boyun eğmedi ve bu emre karşı çıktı. Fakat 1955’te tutuklandı. Birçok tarihçiye göre King’in insan haklarını savunma macerası tam da bu noktada başladı. King, Montgomery Otobüs Boykotu olmak üzere birçok boykotta önderlik yaptı ve birçok kez cezalandırıldı. Bir gün durum o kadar ciddileşti ki 382 gün süren Montgomery Boykotu’nun sonunda King’in evi bombalandı.

Irkçılığın son bulması ve insanların haklarının eşit dağılması için her şeyini feda etmeye hazır olan King, 1957 yılında Güney Hristiyan Liderlik Konferansı’nı (SCLC) kurdu. Varlığını hala sürdüren bu kuruluş günümüzde ulusal ve uluslararası insan haklarını savunmak üzere görev yapıyor.

Sivil Haklar Hareketi çalışmalarıyla anılan Abraham Johannes Muste gibi önemli kişilerden her zaman destek ve ilham aldığını belirten King,  Hristiyan sevgisini  “sosyal ve toplu değişimin inandırıcı enstrümanı” olarak ilk kez kullanan Gandi’nin, çalışmaları üzerindeki etkisini de her zaman dile getirdi. Barışçıl yürüyüşler, İngiliz ürünlerini boykot etmek, oruç tutmak gibi teknikleriyle eylemlere yeni ve insancıl bir bakış açısı getiren Gandi’ye karşı düşüncelerini King şu satırlarla ifade ediyor:

Gandi’nin teknikleri sosyal değişimin şiddetsiz biçimine rehberlik eden ışığımızdır.

King, hayatı boyunca örnek aldığı bu adamla hiç tanışamadı çünkü King henüz 19 yaşındayken Gandi suikast sonucu öldürüldü. King, Gandi ve prensiplerini 1959’da yaptığı Hindistan ziyareti ve Gandi’nin yazıları sonucu öğrenmiştir.

READ  24Okur Takipçilerinin EN'lerini Seçiyoruz!

 

 

Şiddetsiz bir dünyayı savunan vatandaşların dahili veya harici intikam olmaksızın acı çekmeyi göze alması gerektiğini yazan King’in şu sözleri günümüzde hala ırkçılığa karşı ayakta duran insanların güç kaynağı oluyor:

Şiddet karşıtı direnişçi düşmanını vurmayı reddetmekle kalmaz, ondan nefret etmeyi de reddeder.

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Mahatma_Gandi

https://www.biography.com/news/martin-luther-king-jr-gandhi-nonviolence-inspiration

https://tr.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther_King

Related Articles

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles