8.2 C
İstanbul
Perşembe, Kasım 21, 2024

Sosyal Medya ve İnternet Yasakları: Çin Ve İran

Son günlerde gündeme gelen “sosyal medya yasakları” farklı çevrelerden tepki ve destek görüyor. Bizde sizin için Dünyanın en baskıcı ve katı kurallara sahip ülkelerinden ikisi olan Çin ve İran’da yasaklı olan sosyal medyaları ve internet sitelerini derledik.

Çin’de neler yasak?

O halde Çin ile başlayalım. Bakalım bu Dünya devinde hangi sosyal medya platformları ve internet siteleri yasak.

Dünyanın en büyük arama motoru olan Google ve Google uzantıları ile Youtube Çin’de yasak. Çinliler bunun yerine Baidu adı verilen milli arama motorunu kullanıyor. Dünya genelinde popüler olan 3 ana sosyal medya Çin’de yasak. Bunlar: Twitter, İnstagram ve Facebook. Bunun yanı sıra Whatsapp ve Tumblr da yasaklı listesinde yer alan uygulamalardan.

Bir dönem ülkemizde de erişim yasağı getirilen Wikipedia Çin’de uzun süredir erişime kapalı. Dünya genelinde popülaritesini arttıran Netflix de Çin hükumetinin ambargosuna maruz kalmış durumda.

Uluslararası yayın yapan birçok medya kuruluşu da bu yasaklardan payını almış durumda. BBC, New York Times, Bloomberg, The İndependent, ABC Avusturalya, Returs, Time, The Economist, France 24, LeMonde ve Spiegel gibi medya kuruluşları Çin Hükumeti tarafından yasaklılar listesinde.
Bunun yanı sıra, Dailymotion, HBO, Sony Music, AliMovie, Ustream, SoundCloud gibi dijital film, video ve müzik siteleri ile bu sitelerin mobil uygulamaları da yasaklı.

İran’ın Ambargosuna Takılanlar

İran’da ise durum pek farklı değil. Kapalı bir ülke imajı çizen İran, batılı ülkeler tarafından ekonomik ambargoya maruz kalmaktadır. İran ise bu ambargolara dijital yasaklar ile karşılık vermektedir.

İran’da, Facebook, Twitter ve İnstagram kullanmak yasak. Bunun yanı sıra Google ve Google hizmetlerinden yararlanılamıyor.

READ  Netflix Yeni Filmi İle Karşınızda

Çin’de olduğu gibi İran’da da birçok uluslararası medya kuruluşu üzerinde sansür uygulanmaktadır. Bunlar: BBC, Voice Of America, Al Arabiya, Fox News, CBS News, Haaretz, The Times Of India, Daily Mail ve The Onıon’dur.

Bunların yanı sıra İran’da, Netflix, Flicker ve WordPress’de yasaklar kapsamında.

Sosyal medya yasaklarının konuşulduğu bugünlerde sizlere İran ve Çin’de ki son durumu aktardık. Çin var olan teknolojik altyapısı sayesinde yasakladığı birçok sosyal medya platformunun ve arama motorunun yerini kolayca doldurabilmektedir. Fakat bu durum Çin’e internet üzerinde yerellik getirmektedir. Mcluhan’ın da dediği gibi küresel bir köye dönen Dünya’da, yerel kalmak ne kadar doğru? Bu sorunun cevabını zaman verecek.

Aykut Özavinç
Aykut Özavinç
1997 yılında doğdum. Üniversite öğrencisiyim.

Related Articles

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles