T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle ve Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 31. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde adını Çekya, Macaristan, Polonya ve Slovakya’dan alan ‘Vişegrad Dörtlüsü’ seçkisinde beş yönetmenden dört klasik komedi filmi yer alıyor.
3-11 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan 31. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin yeni ve klasik filmleri bir araya getiren Dünya Sineması bölümünde gösterilecek Vişegrad Gülümsüyor seçkisi unutulmaz filmleri seyirciyle buluşturacak.
Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleştirilecek olan festival, Covid-19 tedbirleri kapsamında yüzde 50 kapasiteyle yapılacak.
Vişegrad Gülümsüyor seçkisinde yer alan filmler şunlar:
Aziz Peter’in Şemsiyesi
Aziz Peter’in Şemsiyesi’ni (Szent Péter esernyöje, 1958) Slovakyalı yönetmen Frigyes Ban ve Çekyalı yönetmen Vladislav Pavlovic birlikte yönetmiştir. Film, Macaristanlı yazar Kálmán Mikszáth’ın aynı adlı romanından uyarlanmıştır.
Kardelen Festivali
Usta Çekyalı yönetmen Jirí Menzel’in Kardelen Festivali (Slavnosti snezenek, 1984), Bohumil Hrabal’ın hikâyesinden uyarlanmıştır. Film, Kersko adlı küçük bir köyde yaşayan insanların günlük hayatları ve ilişkilerine lirik bir bakış getiren bir komedidir.
Profesör Hannibal
Macaristan sinemasının en önemli isimlerinden Zoltán Fábri’nin başyapıtlarından olan Profesör Hannibal (Hannibál tanár úr, 1956) 1930’larda Amiral Miklós Horthy’nin faşist yönetimi altındaki Macaristan’da geçmiştir. Film, bir lisede Latince öğretmeni olarak çalışan Béla Nyúl’un başından geçen trajikomik olayları konu alıyor.
Eroica
Polonyalı yönetmen Andrzej Munk imzalı Eroica, (1958) adını Beethoven’ın 3. senfonisinden almıştır. Film, II. Dünya Savaşı sırasında Almanya işgali altındaki Polonyalıların 63 gün boyunca Nazilere direndiği 1944 Varşova Ayaklanması’nın ardından yaşanan hadiseleri konu ediniyor.