Pareto ilkesi, 80-20 kuralı olarak da bilinir. İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto‘ya göre sonuçların %80’i nedenlerin %20’sinden kaynaklanır. İtalyan toprakların %80’inin nüfusun %20’sine ait olduğunu görmüş ve buna başka alanlarda da gözlemlemeye başlamış. Pareto ‘nun 80-20 ilkesini birçok alana uygulayıp çıkarım yapmak mümkün. Örneğin:
- Dünya servetinin % 80’i dünya nüfusunun %20’sinin elinde,
- Sosyal medyada geçirdiğimiz zamanın %20’si verimli,
- İşteki başarının %80’ini o iş için harcadığımız zamanın %20’si belirler,
- Trafik kazalarının %80’ine sürücülerin %20’si sebep olur,
- %80 ihtimalle arkadaşlarınızın %20’si ile buluşuyorsunuz.
Günlük hayatımızda sürekli meşgul görünen ancak az şey başarmış insanlar görürüz. Hatta zaman zaman biz de böyle olduğumuzu hissedebiliriz. Bunun nedeni getirisi büyük olan bir veya iki şeyi erteleyip değeri küçük işlerle meşgul olmaktır.
Peki bu önemli azınlığı nasıl bulacağız?
Pareto ilkesi diğer bir adıyla 80-20 ilkesi sadece hayatımıza etki eden ‘oranları’ gözler önüne serer. Bu oranları hayatımıza fayda sağlayacak şekilde yönetmek bizim elimizde. İnsanın hayata dair bir tercihi olsa ekseriyetle hedefini nokta atışı vurmayı, yerinde hamleler ile hayatını güzelleştirecek işler yapmayı tercih eder. Ama nasıl?
‘Önümde duran işlerden hangi %20’lik kesimin bana %80 oranında faydası olacak?’ şeklinde kendimize soru yönelterek yol haritamızı hazırlayabiliriz. Genellikle uğraştırıcı ve karmaşık işler dönütü en fazla olandır. Eğer basit yapılan işlere vakit ayırırsak geri kalan zamanda karmaşık işler gözümüzde büyür, bir türlü başlamak istemeyiz. Dolayısıyla korkmadan ve konfor alanımıza çekilmeden büyük işlerle başlayalım.
Elinize bir kağıt alın hedeflerinizden 10 tanesini yazın. Çoğu insan daha az önem taşıyan %80-85 kısıma takılırken en önemli kısmı atlıyor. Oluşturduğunuz listedeki maddelerden hangi hedef hayatınızın geri kalanına büyük ölçüde yol verecek? Sonrasında gelecek ikinci maddeyi de belirledikten sonra %20’lik kısma şekil vermiş olacaksınız. Böylece hayatınızda size en fazla gelir, mutluluk, kalite vs. getirecek azınlığı bulmuş, çoğun içinde boğulmamış olacaksınız.
Pareto ilkesinin oranı genellikle tutsa da burada asıl önem taşıyan savunduğu düşünce. İş hayatınızda, eğitim hayatınızda, kurduğunuz insan ilişkilerinde yani birçok bir alanda faydalı azınlığı bulup kaliteyi yükseltebilmek sizin elinizde.