Dünyanın hâli çocukları birbirine benzemeye zorluyor; oysa her çocuğun kendisini gerçekleştireceği bir başka dünya mümkün.
Bazı konuların dile getirilmesi o konuyu normalleştirir ama susmak da bir şeylerin unutulmasına mâni değildir. Normalleştirilen konular gittikçe sıradanlaşır.
Sokakta kalmak çocuklar için kışın kötü hava koşullarında çok kötü geçiyordur. Sadece çocuklar değil hayvanlar da var; sahipsiz oldukları için değil kimsesizliğe yitildikleri için sokaktalar. Bunlarla karşı karşıya kalan binden fazla çocuk var; yaşadıkları yetmezmiş gibi bir de dışarıda maruz kaldıkları şiddet, umursamazlık, sahipsizlik tepkilerine karşı sokakta dilencilikten işportacılığa kadar çeşitli aktivitelerde kendilerine meslek edinmişlerdir.
Ülkemizde gittikçe büyüyen bir sorun olarak göze çarpmaktadır. Bu sorun gelişmekte olan ülkelerin, sosyal destek sistemlerindeki yetersizliğinden ortaya çıkardığı bir sorun olarak gözlenmektedir. Sokakta yaşayan çocuklar fiziksel, duygusal, sosyal ve bilişsel gelişim alanlarında risk taşımakta ve sokakta çeşitli tehlikelerle karşılaşmaktadır. Türkiye’de bu çocuklara yönelik rehabilitasyon ve topluma kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapan kurumlar mevcuttur. Bunlara karşı çocukların sokaktan uzaklaştıracak etkinliklerde bulunmak ve önleyici geliştirici çalışmalar yapılması sorunun çözümünde önemlidir.
Unicef’in 2005 yılında yayımlanan araştırmasında 42.000 çocuğun sokaklarda yaşadığını ya da çalıştığı tahmin edilmektedir. Türkiye’de gayri resmi rakamlara göre ise 80.000’e yakın olduğu tahmin edilmektedir.
Dünyada en çok sokak çocuğu barındıran Hindistan’da bu oran 8 milyon olarak tahmin edilmiştir. Ülkede çocuk işçiliğinin yasa dışı ilan etmesi gibi bazı düzeltici tedbirler olmasına rağmen, sokak çocukları birçok olaya maruz kalmaktadır.
Sokakta yaşamalarının sebeplerinde yetim, terk edilmiş veya aileleri tarafından reddedilmiş olabilirler. Diğer sebeplerinde de ailenin parçalanması, silahlı çatışmalar, fakirlik, kıtlık vb.
“Arkalarında bıraktıkları zayıf çocuklardan dolayı korku duyanların (vasiyet altında olanlar için de) içleri ürpertiyle titresin . Allah’tan korksunlar ve onlara doğru söz söylesinler.” Nisa/9
Bir şeylerin yolunda gitmesi her zaman mümkün değildir bazen tökezleriz. Sokakta hayatını geçirip çok iyi yerlerde olan çocuklar da var. Onlar için umut her zaman vardır elbette. Gülümsemek yeterli.
Mașallah mükemmel Bi sözler sana tebrikler ❤️?❤️
Teşekkürler ☘️?