8.2 C
İstanbul
Cuma, Kasım 22, 2024

Halk Arasında Karabasan Olarak Bilinen “Uyku Felci” Nedir?

Çoğumuz etrafımızdaki insanlardan duymuşuzdur “karabasan” adını. Karabasan durumunu yaşayan kişiler genellikle kendilerinin yarı uyanık bir halde olduğunu, üzerinde siyah bir şeyin onu baskıladığını, sesinin çıkmadığını ve parmağının dahi oynamadığını sizlere söylerler. Bu durumun sebebi genellikle ruhanî varlıklara bağlanmış olsa da asıl nedeni uyku felcidir.

Uyku Felci Nedir?

Kişi uyku felci yaşadığında uyanık durumdadır. Solunumunu ve göz küresinin hareketlerini sağlayan kaslar hariç tüm kaslar felç durumdadır. Çoğunlukla kişi sabahları REM uykusundan uyandığında, özellikle sırt üstü yatıldığı durumlarda ve nadiren de uykuya dalma sırasında ortaya çıkmaktadır. Bu durum kişiler tarafından oldukça korkutucu bir şekilde tanımlanmaktadır. Kişi uyanık durumda olmasına rağmen ne kadar bağırmaya çalışsa da sesi çıkmaz ve parmaklarını dahi oynatamaz durumdadır. Bazen de halüsinasyonlar gördüğü de olur. Bu durum halk arasında hepimizin bildiği gibi “karabasan” olarak adlandırılmaktadır. Yani aslında kişi uykudan uyanmış olmasına rağmen REM uykusundaki felç hali devam etmektedir. İnsanın hayatı boyunca bir kaç kez uyku felcini yaşaması normaldir ve bu durum sadece birkaç dakika sürmektedir. Fakat bu durum sürekli tekrarlıyorsa ve süre uzuyorsa o zaman ortada bir uyku probleminin olduğu düşünülebilmektedir.

Uyku Felcine Neden Olan Faktörler Nelerdir?

  • Ailesel yatkınlık,
  • Kronik yorgunluk,
  • Düzensiz uyku saatleri,
  • Aşırı stres,
  • Ani çevre ve yaşam tarzı değişikliği,
  • Vardiyalı çalışma,
  • Uykudan önce aşırı sıcak su ile alınan duş,
  • Sırt üstü pozisyonda uyuma,
  • Aşırı kafein tüketimi.

Uyku Felcinin Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Uyku felci tedavi edilebilir bir durumdur. Doktor tarafından gerek görüldüğü durumda uyku sürecini düzene sokan ilaçlar verilmektedir. Pek çok kaynakta antidepresanların uyku felcini önlediği söylenmektedir ama bu tamamen yanlış bir bilgidir. Antidepresanlar uyku felcini önleyen ilaçlar değildirler.

READ  Simbart'da Dilara Göl'ün "Kelimelerin Yankıları Var" Sergisi Açıldı.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Hacer Atik
Hacer Atik
22 yaşındayım. Ege Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitim görmekteyim. Edebiyata ve kitaplara gönül vermiş bir gencim. :)

Related Articles

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles