Evettt yaklaşık 1 aydır beklediğiniz “Uluslararası Bilim Yarışmaları” yazımla sizlerleyim. Dünyamızın küreselleşmesi sonucunda teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte ihtiyaç duyduğumuz bilgiler de giderek farklılaşmakta. Bu sebeple de sadece kendi milletimizin veya ülkemizin eğitimleri zaman geçtikçe yetersiz kalıyor. Eğitimli bir dünya vatandaşı olabilmek için tüm dünyaya ayak uydurmamız gerekiyor. Bunun da en kolay yolu farklı ülkelerin eğitim sistemlerinde nelerden bahsettiğini anlamaktan geçiyor. Ben yazımda bu derslerden sadece matematik alanına değindim.
Daha önceki yazıma erişebilmek için https://www.24okur.com/ulusal-matematik-yarismalari/ linkini kullanabilirsiniz.
Dilerseniz şimdi yarışmalar kısmına geçelim.
1. Caribou Yarışması (https://cariboumatematik.com/)
Yarışmanın düzenlenme amacı öğrencilerin matematik dersine olan ilgilerini arttırmak ve matematik ile ilgili soruları çözerken sıkılmalarına engel olmaktır. Yarışma dünya çapında online şekilde düzenlenmektedir. Bu yarışmanın diğer yarışmalardan en büyük farkı yılda 6 kez düzenlenmesidir. Ayrıca yarışmanın sonuçları da 1-2 gün içerisinde öğretmenin mail adresine gönderilmektedir.
Yarışmaya 2. sınıftan 12. sınıfa kadar bütün öğrenciler katılabilmektedir.
2. Kanguru Yarışması (https://www.kanguru-tr.com/)
Öğrencilerin matematik dersine olan ilgilerini artırmayı hedefleyen bir yarışmadır. Amaç matematikte yetenekli olan öğrencilerin motivasyonlarını artırarak başarılarının artmasını sağlamaktır. Ayrıca görsel ve eğlenceli sorularla öğrencilerin zihninde bulunan matematik dersinin zor olduğu yönündeki negatif tutumları da pozitif tutumlarla yer değiştirmek hedeflenmektedir.
Yarışmaya 1. sınıftan 12. sınıfa kadar tüm öğrenciler katılabilmektedir.
3. PISA Yarışması (https://pisa.meb.gov.tr/)
PISA yarışması daha önceki yarışmaların aksine bireysel değil ulusal çaptadır. Her 3 yılda bir düzenlenerek ülke bazındaki genel durumları ortaya serer. Yarışmanın temel amacı 15 yaş grubundaki öğrencilerin bilgi ve becerilerini ölçerek ülkeleri kendi aralarında sıralamaktır. Bu sınavda matematik okuryazarlığı, fen bilimleri okuryazarlığı ve okuma becerileri ölçülmektedir.
Yarışmaya katılacak olan okul ve öğrencilerin belirlenmesi tesadüfi diye adlandırılan rastgele seçimle yapılmaktadır.
4. TIMMS Yarışması (http://timss.meb.gov.tr)
TIMMS yarışması dünyadaki en büyük ve en kapsamlı öğrenci başarısı değerlendirme çalışmasıdır. Fakat TIMMS yarışması PISA yarışmasına göre daha az ders içerir. Yani PISA yarışmasında matematik okuryazarlığı, fen bilimleri okuryazarlığı ve okuma becerileri ölçülmekteyken TIMMS yarışmasında sadece matematik ve fen eğitimine ilişkin beceriler ölçülmektedir. TIMMS yarışması her 4 yılda bir gerçekleşmektedir.
Yarışmaya katılacak olan okullar ve öğrenciler tesadüfi örnekleme yöntemiyle yani rastgele bir şekilde belirleniyor. Fakat yarışmaya katılım sadece 4. ve 8. sınıf öğrencilerinden olmaktadır.
5. Uluslararası Bilim Olimpiyatları (https://www.formulo.org/tr/olymp/2020-math-tr/)
Uluslararası Bilim Olimpiyatları matematik, fizik, kimya, bilişim, biyoloji, felsefe, astronomi, coğrafya, dilbilim, genler bilim, astronomi ve astrofizik, son olarak da yer bilimleri anadalı olmak üzere toplam 12 anadaldan oluşmaktadır. Bu anadallardan en eski olanı matematik anadalıdır.
34. Uluslararası Bilim Olimpiyatları ülkemizin en güzel illerinden biri olan İstanbul’da yapılmıştır. Ne yazık ki ülkemiz bu yarışmada hiç 1. olamamıştır.
Yarışmaya her ülkeden sadece lise öğrencilerinden oluşan 6 kişilik bir takım katılım yapabilmektedir. Olimpiyatlara katılacak olan takımda bir takım lideri, bir yardımcı lider ve gözlemciler bulunmak zorundadır.
Şimdilik sizinle paylaşacağım bilgilerimin sonuna geldim. Gelecekte bu konuya dair yazacağım yazılarda görüşmek üzere. Sağlıcakla ve sevgiyle kalmanız dileklerimle…
Çok güzel yarışmalar varmış…