Egzersiz Yapmak
Zekanızı formda tutmak istiyorsanız işe vücudunuzu dinç tutmakla başlamalısınız. Araştırmalar, egzersiz ve doğru beslenme gibi sağlıklı davranışlarda bulunan kişilerin yaşlanma süreciyle ilişkili bilişsel düşüşlere daha az duyarlı olduğunu tekrar tekrar göstermiştir. Ayrıca egzersizin sizi daha akıllı hale getirebileceğini ve yaşlandıkça beyninizi büzülmeden koruyabileceğini görmekteyiz. Yürüyüşe çıkmak, daha fazla sebze meyve tüketmek, kötü alışkanlılardan kaçınmak beyninize çok iyi gelecektir.
Yeni Şeyler Denemek
Bu beyin egzersizi biraz bağımlılık gerektirebilir aynı zamanda size çok eğlenceli kapılar açacağından şüpheniz olmasın.
Bir çalışmada, araştırmacılar, yeni beceriler öğrenmek için yaşlı yetişkinleri görevlendirdi. Daha sonra hafıza testleri yaptılar ve deney gruplarını kontrol gruplarına karşılaştırdılar. Kontrol gruplarında olanlar eğlenceli ama film izlemek ve radyo dinlemek gibi zihinsel olarak zorlayıcı olmayan faaliyetlerde bulunmuştu. Araştırmacılar, yalnızca yeni bir beceri öğrenen katılımcıların hafıza testlerinde iyileşme yaşadıklarını buldular. Yeni bir dil öğrenmek, müzik aleti çalmak sizin için hem geliştirici hem zevkli olabilir.
Dominant Olmayan Elinizi Kullanmak
Zihninizi güçlendirmek için baskın olmayan elinizi kullanmanız önerilir. Çünkü karşıt elinizi kullanmak çok zorlayıcı olabilir. Bu da beyin aktivitesini arttırmanın harika bir yoludur. Beynimiz sıradanlıktan pek hoşlanmaz. Akşam yemeği yerken, bir şeyler yazmaya çalışırken veya dişiniz fırçalarken diğer elinizi kullanmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca iki elini kullanabilen kişilere baktığımızda; listede Albert Einstein, LeBron James, Benjamin Franklin, Leonardo Da Vinci, Nikola Tesla gibi alanlarının önemli isimleri var.
Örgü Örmek
El emeği ile ortaya bir şey konulduğundan gurur yaratmanın yanı sıra son derece rahatlatıcı olabilir. Odaklanmayla birlikte kaygı, stres ve depresyondan uzaklaşmış olursunuz. Beynimizi oldukça aktif kullandığımız bir uygulama olan örgü örmek motor fonksiyonları ve ruh gelişimine yardımcı olur. Beyninizi geliştirmek için ne kadar uğraşırsanız aynı oranda güçlü ve sağlıklı bir yapı kazandırmış olursunuz.
Sosyallik
Sosyalleşme, beynin birden fazla alanını meşgul etme eğilimindedir ve birçok aktivite içerir. Yapılan araştırmalar, sosyal olarak aktif olan kişilerin demans ve alzheimer hastalığına yakalanma riskinin düşük olduğunu belirtiyor. İnsanlar sosyal varlıklardır. Toplumdan izole bir kişi sağlıklı bir gelişim gösteremez. Çeşitli kulüplere üye olabilir, yeni insanlar tanıyabilir, sevdiklerinizle daha fazla vakit geçirebilirsiniz. Kısacası sosyal insanlar beyinlerine iyilik etmiş olurlar.