1.7 C
İstanbul
Cumartesi, Ocak 18, 2025

Beyniniz Erkek Mi Dişi Mi?

Beyinlerimizin de cinsiyeti vardır. Fakat hemen belirtmemiz gerekir ki bu cinsiyet, biyolojik cinsiyetimizden farklı olabilmektedir. Erkekler büyük oranda erkek beyinli, dişiler büyük oranda dişi beyinli olmakla beraber, dişi beyinli erkekler ve erkek beyinli dişiler de bulunmaktadır. Bunu belirleyen ise anne karnında maruz kaldığımız androjenlerdir.

Beyinlerin cinsiyetini ve bunların kendilerine has özelliklerini anlamak, erkek ve kadın davranışlarına farklı bir gözle bakmamızı sağladığını söyleyebiliriz. Artık “Ayşe çok karışıksın, seni hiç anlamıyorum.” ya da “Ali sen beni hiç anlamıyorsun, beni dinlemiyorsun.” cümlelerini neden kurduğunuzu, yazımızın devamında anlamış olacaksınız. 🙂

İlk olarak erkek ve dişi beynin nasıl çalıştığına bakalım. Resimde de görüldüğü üzere, erkek beyninin sağ ve sol lobu kendi içinde çalışırken, dişi beyinde sağ ve sol lob hem kendi içinde hemde karşılıklı olarak çalışmaktadır. Sadece bu görsele bakarak bile kadınların daha karışık bir dünyada yaşadığını söyleyebiliriz. Evrimsel açıdan bakıldığında ise tüm bu özelliklerin bir sebebi olduğunu ve kimi ihtiyaçları karşıladığını söylememiz de mümkün. Örneğin, erkeklerde kendi içinde çalışan sağ ve sol lob, daha hızlı işlem yapacak ve daha hızlı karar alınmasını sağlayıp, çözüme ulaştıracaktır. Dolayısıyla avcı- toplayıcı dönemde hayvanları avlayan, topluluğa yemek bulan erkek için bu özellik büyük önem taşımaktadır. Kadınlarda sağ ve sol lobun işleyişine bakılırsa daha detaylı düşünen, risk analizi yapan, ileriye yönelik düşünebilen yani kısaca daha karmaşık beyinsel fonksiyonların var olduğu bir yapı görmekteyiz. Bunun komiteyi idare etme, çocuklara bakma gibi karmaşık işlevlerde rolü büyük.

Dişi beynin işleyişine bakılırsa sevgilinize ya da karınıza yapacağınız bir açıklamada detaylara girip, durumu iyice izah etmenizde fayda olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü beyinleri, vereceğiniz “İşim vardı.”, “Bugün biraz geç kalacağım.” vs. gibi cümleleri yeterli bulmayacak ve ardındaki sebepleri, olasılıkları düşünmeye başlayacaktır.

READ  Pre Workout Nedir?

Sol beynin daha geç gelişmesi ve daha farklı kullanılması nedeniyle dinleme-işitmede daha geri olan erkek beyni bir iş yaparken, ona bir şey anlatmaya çalışmamanızda fayda var. Muhtemelen sizi duymayacaktır. Aynı zamanda erkek beyni, tekrara düşen işitsel uyaranı dinlemez, dinleyemez. O yüzden tekrara düşmemeniz, kısa cümleler kurmanız gerekebilir.

Dişi beyin yüz algılama-okuma, empati, ses analizinde oldukça iyidir. Bu özelliğin, evrimsel açıdan bebek bakımı ile ilgilenen dişinin, bebeği anlaması ve ihtiyaçlarını karşılaması ile ilişkili olduğunu söylememiz mümkündür. Dolayısıyla bir kadın yalan söyleyen erkeği yüzünden hemen anlayabilir; bir kişinin bir sorununun olup olmadığını anlayabilir ve size “Neyin var?” sorusunu yöneltebilir.

Bir sorunu, derdi, sıkıntısı olan bir dişi beyine ilk etapta, onun kurduğu gibi bir empati ile yaklaşmanızda da fayda var. Dişi beyin ancak o şekilde anlaşıldığını hissedecektir. Bu noktada erkek beyin, doğası gereği sorunu anlayıp hemen çözüm/ler üretmeye başlayacaktır. Fakat bu noktada dişi beyinden duyacağınız şey, “Sen beni dinlemiyor musun?”, “Sen beni anlamıyorsun.” olacaktır. Oysa beklediği şey daha basittir. Onu dinlemeniz. İlk etap -rahatlama- geçtikten sonra çözüm önerilerinizi onunla paylaşabilirsiniz.

Erkek beyinden ince, duygusal bir yaklaşım beklemek de doğru olmayacaktır. Bu özellik tam tersi bir şekilde gelişmiş olsaydı, muhtemelen bugünleri göremeyecektik ve atalarımız, ceylanın güzelliğine kapılıp ona kıyamayan ve yemek getiremeyen erkek beyinler yüzünden aç kalıp ölecekti. Dolayısıyla ince düşünmesi, özel günleri hatırlaması onun için zor olacaktır.

Erkek beyinde, karar alma mekanizması daha hızlı çalışır. Testosteronun etkisiyle kolay risk alır. Hatalarından ders almak ise onun için zordur. Tıpkı bu resimlerdeki gibi…

Peki erkek beyinli mi, dişi beyinli mi olduğumuzu nasıl anlayabiliriz? Başta bahsettiğimiz, anne karnında maruz kaldığımız androjenler, parmaklarımızın oranını belirlemektedir. Dr. Serkan Karaismailoğlu, yüzük ve işaret parmağımızın oranlarına bakmamız gerektiğini söylüyor. Buna göre, avuç içinizi açıp parmaklarınıza baktığınızda, yüzük parmağınız ne kadar uzunsa o kadar erkek beyinlisiniz. İşaret ve yüzük parmağı eşitse ya da işaret parmağı daha uzun ise dişi beyinlisiniz.

READ  Beyni Güçlendiren Aktiviteler

Öyleyse beyninizin cinsiyeti ne? Yorumlara yazın ?

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Related Articles

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles