Finansal olarak ne kadar özgürüz? Daha doğrusu finansal olarak özgür olmaya çalışıyor muyuz? Eğer cevabınız evetse sizlerle çok değerli bir kaynak paylaşmak istiyorum. Zengin Baba Yoksul Baba kitabı. Finansal özgürlüğü benimsemek isteyenler içi Robert T. Kıyosakı’nin Zengin Baba Yoksul Baba kitabı çok önemli bir kılavuz.
Unutmayın ki finansal özgürlüğe giden ilk adım öğrenmek ve okumaktır.
Robert Kıyosakı, iki babaya sahipti. Öz babası yani yoksul baba, iyi eğitimli bir öğretmendi fakat mali olarak bilgisiz ve finansal özgürlüğü elde edememiş orta sınıf bir bireyken, Zengin baba (Kıyosakı’nin arkadaşının babası) ortaokul mezunu fakat finansal özgürlüğünü sağlamış bir patrondu. Kıyosaki’nin hayatı arkadaşıyla beraber zengin babanın marketinde çok düşük bir ücrete çalışmaya başlamasıyla değişti. Kıyosaki okulda ve kendi evinde öğretilmeyen finans bilgisini zengin babanın yanında öğrendi. Ve bu bilgiler sayesinde erken denebilecek bir yaşta finansal özgürlüğünü kazandı. Hayat hikayelerine fazla girmeden kitaptan çıkardığım önemli notları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Zenginler para için çalışmaz. Çalıştığınız işteki verimi ne kadar artırırsanız artırın şirketin gelirindeki artış işçiye değil yatırımcıya yansır. Vergi sistemi ilk ortaya çıktığında sadece zenginlere uygulanan bir sistemdi. Zengin gelirinin bir kısmını devlete öderdi. Daha sonraları yükselen nüfusla birlikte vergiler önce orta sınıfa daha sonra da alt sınıfa kaydı. Verginin tadını bir kere alan devletler nüfusun büyük bir çoğunluğunu oluşturan orta ve alt sınıftan aldığı vergileri üst sınıftan almaz duruma geldi. Sürekli vergi afları ve düzenlemeler ile “Onlar devlete yatırımlarla destek oluyor” denilerek üst sınıfın vergi yükü giderek hafifletildi. Vergi yükünün yüklendiği orta ve alt sınıf ise devlete çalışır hale geldi. Finansal bilgiden de yoksul olan bu sınıflar ömürleri boyunca faturalar, bankalar ve vergi üçgeni arasında sıkışıp kalıyor
Korku, hırs ve arzular insanı yöneten üç olgudur. İşten atılma korkusu, faturaları, kredi kartı ekstrelerini ve banka kredilerini ödeyememe korkusu bizleri tutsaklaştırmaktadır. Bu üç olguyu besleyen ise cehalettir.
Büyük uygarlıkların çökmesi, sahip olanlarla sahip olmayanlar arasındaki uçurumun derinleşmesi sonucudur.
Ne kadar para kazandığınız değil ne kadar para harcadığınız önemli. Finansal özgürlüğe giden yolda ne kadar kazandığınız değil elinizde ne kadarını tutabildiğiniz önemli. Tasarruflarınızı nasıl değerlendirdiğiniz çok önemli. Özellikle de bizim gibi enflasyonun yüksek olduğu bir ülkede bir kumbara da para biriktirmek hiç akıllıca bir hareket olmaz. Paranız sizin için çalışsın. Fakat bu çalışma için yeterli seviye de bir finans bilgisine sahip olmanız gerekiyor. Yoksa paranız uçar gider.
Ebeveynlerimiz sürekli bizlere aynı tenkitlerde bulunur “Okulda başarılı ol, iyi bir üniversite kazan ve düzenli geliri olan bir mesleğe yönel.” fakat hiçbiri bize paramızı nasıl değerlendirmemiz konusunda öğüt vermez. “Paranı tasarruflu harca” söylemi dışında. Okullarında pek bir farkı yok skolastik ve mesleki eğitime yönelen okullar, öğrencilerini hayata hazırlama konusunda pekte özverili sayılmaz. O yüzden okulda başarılı olan birçok öğrenci gerçek hayata adım attığında sudan çıkmış balığa dönmektedir. Bu tür öğrenciler maddi sıkıntılar içerisinde bir hayat sürmektedir.
Finansal özgürlüğe giden yolda araştırmak ve sürekli öğrenme halinde olmak oldukça önemli,
Pasifler ve aktifler, Kıyosakı zengin babasından öğrendiği aktif ve pasifleri bizlerle paylaşıyor. Öncelikle aktif ve pasifler nedir onu öğrenelim. Aktifler, bizim gelir tablomuzdur. Aktif varlıklarımız, birikimler, tahvil, hisse senedi, emlak yatırımları ve fikri mülkleri sıralayabiliriz. Pasifler varlıklarımız ise, banka kredileri, kredi kartları ve ipotekler. Aktif varlıklar cebimize para koyarken, pasif varlıklar cebimizden para çıkarır.
Bu tabloları okumayabilmemiz için rakamları okuyup anlamamız lazım.
Zenginler aktif satın alır. Sürekli olarak zenginlerin nasıl bu kadar zengin olduklarını düşünürüz. Sorunun cevabı çok basit fakat tek cevaba sahip değil. Öncelikle zenginler kendileri için çalışır. Orta ve alt sınıf ise para için çalışır çünkü kendilerine böyle öğretilmiştir. İkinci olarak zenginler aktif satın alırlar. Düzenli olarak aktif satın almak nakit akışında hızlanma sağlayacaktır. Giderlerini aktiflerinden gelen nakit akışından daha az tuttuğun sürece daha da zenginleşirsin. Üçüncü ve son olarak Zenginler korku, hırs ve arzularını yönetmeyi başarmışlardır. Öz disiplin oldukça önemli.
Yılbaşında 100 kişiye 25 bin lira verdiğimizi varsayalım. Yüz kişiden sekseninde metelik kalmaz. On altısı 25 bin lirayı yüzde 5 ile 10 arasında arttırmıştır. Dördü ise verilen 25 bini 50 bin veya daha fazlasına çevirmiştir.
Şirketler ve Şirket çalışanları arasındaki farklar. Şirketler kazanır daha sonra harcar ve en son olarak vergi öder. Şirket çalışanları ise kazanır, vergi öder ve harcar. Zengin baba önce kendinize para ayırın diyor. Birçoğumuz maaşımızı aldığımızda giderleri çıkardıktan sonra kendimize para ayırıyoruz. Fakat zengin baba önce kendinize para ayırın daha sonra ödemelerinizi yapın diyor. Bu bize ödemeleri yaparken zorluklarla beraber yeni fikirler getirecektir.
Ne yaptığınızı biliyorsanız bu kumar oynamak değildir. Kumar oynamak paranızı bir işin içine atmak ve dua etmektir.
Hata yapın. Hata yapmak başarıya ulaşmanın bir parçasıdır. Denemekten korkmayın ve ne yaptığınızı bilin. Unutmayı ki kazanmak kaybetmekten sonra gelir. Başarısızlıklarınızı kabul edin ve onları slogan haline getirin.
Aşık olup da kalbi kırılmamış bir insana, zengin olup da para kaybetmemiş birsine hiç rastlamadım.
Seçimleriniz sizi oluşturur. İnsan yaşamı boyunca okuduğu kitap, izlediği film ve dinlediği müziktir. Kendinizi dizayn etmek sizin elinizde. Hayat için güçlü bir sebebiniz olsun. Her türden insanla konuşun. Zenginlerden nasıl zengin olduklarını öğrenirsiniz. Orta ve yoksul sınıftan da nasıl zengin olunamayacağını öğrenirsiniz.
Kazanç satın alırken sağlanır satılırken değil. Yatırım yaparken alacağınız şeyin değerini iyice ölçün. Değerinden fazlaya aldığınız ürün için satarken çok beklemeniz muhtemeldir. Ve fiyatı tavanda olan bir yatırımın tabana inme riski de yüksektir.
3 Gelir Türü Vardır
- Kazanlına Gelir: İşmiz
- Pörtföy Geliri: Hisse senetleri, tahviller bonolar vb.,
- Pasif Gelir: Gayrimenkul gelirleri
Kazanılan geliri, pörtföy ve pasif gelire dönüştür. Finansal Özgürlüğe giden yol gelir yaratmaktan geçmekte.
Herkes cennete gitmek ister fakat kimse ölmek istemez.
Kitabı tüm detayları yazmak yerine önemli başlıkların ve bilgilerin altını çizmek istedim. Finansal özgürlüğe giden yolda Zengin Baba Yoksul Baba kitabı yolunuza ışık tutacaktır. Öğrenmeye, gelişmeye ve öğretmeye devam edin.
Kitabın tüm detaylarına kitabı okuyarak ulaşabilirsiniz.)