4.3 C
İstanbul
Pazar, Kasım 24, 2024

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Aslında hepimiz kitap okumanın mükemmel bir aktivite olduğunu biliriz. Kitap okumayı sevenlere de gıpta ederiz. Fakat iş uygulamaya geldiği zaman, bu o kadar kolay ve sürekli olmaz. İnsanları, kitap okumayı sevenler ve mecbur olduğu için kitap okuyanlar ve de kitabı fotoğraf için kullananlar olarak üçe ayırsak yanlış olmaz sanırım.

Peki, kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır? Severek kitap okumak nasıl mümkün olur? Gelin bir kaç maddeyle kitap okumayı severek yaptığımız alışkanlıkların içine dahil edelim.

1- İlginizi çekecek bir kitap seçin.

İlk etapta, kalın, tarihi ya da bilimsel, ağır bir dille yazılmış kitapları seçmeyin. Daha az sayfalı, konusu ilginizi çeken, merak ettiğiniz, seveceğiniz bir kitapla başlayın. Akıcı ve sade bir dille yazılmış, cümleleri tekrar tekrar okumanıza gerek kalmayacak kitapları seçmeye özen gösterin.

2- Bir kitapta ısrar etmeyin.

Başladığınız kitaptan belirli bir sayfaya -mesela 50 sayfa- geldiğiniz halde, ilginizi çekmediyse o kitabı bırakın. Başka bir kitap alarak okumaya devam edin. Aksi taktirde kitap okunsa bile bu, severek değil, mecburiyet kaynaklı bir alışkanlık haline gelebilir.

3- Yanınızda kitap bulundurun.

Gün içinde fırsat bulduğumuz boş vakitleri değerlendirmek ve kitap okumayı unutmamak adına, yanımızda, çantamızda bir kitap taşımak faydalı olacaktır. Mesela; sıra beklerken, toplu taşıma kullanırken telefonla meşgul olmak yerine bir kaç sayfa da olsa kitap okumak, çok şey değiştirecektir.

READ  Ey Kudüs! ☝️
4- Okuduğunuz kitaptan çevrenize bahsedin.

Okumaya başladığınız kitaptan bir kaç cümleyi sevdiklerinizle paylaşın. Ve okuyup bitirdiğiniz kitapların listesini yapın. Bu sizi motive edecek, okuma isteğinizi arttıracaktır.

5- İstikrarlı olun.

Bir süre belirleyin, mesela 15 dakika, her gün mutlaka 15 dakika kitap okuyun. Ve bu 15 dakikadan ne olursa olsun taviz vermeyin. Alışana kadar aynı sürede devam edin. Bir gün 15 dakika okuyup ertesi gün yarım saate çıkarmanız, ağır gelip, sıkılmanıza neden olabilir.

Not; her şeyden önce kitap okumayı bir mecburiyet olarak görmek yerine, ufkumuzu açan, bizi bir kaç dakikada bambaşka alemlere seyahat ettiren, kaliteli yaşamamıza, karakter gelişimine katkı sağlayan bir vasıta olarak düşünmeliyiz. Unutmayalım, her işin başı sevmektir. Aksi taktirde, okuduğumuz cümleleri satırdan gönle aktarmak mümkün olmayacaktır.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Emine Aygördü
Emine Aygördü
Ben Emine. Türk Dili Ve Edebiyatı mezunuyum. Okumayı, düşünmeyi, hislerimi yazıya dökmeyi ve paylaşmayı seviyorum.

Related Articles

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles