1.7 C
İstanbul
Cumartesi, Ocak 18, 2025

Ötenazi Bir Cinayet Midir?


Ötenazi, “kolay ölüm, acısız ölüm, iyi ölüm” anlamına gelen Yunanca bir kelimedir. Aslında, ötenazi fikrinin geçmişi antik çağlara dayanmaktadır. Ancak Hipokrat zamanından günümüze kadar geleneksel tıp etiği böyle bir yasak içerir: “Kimseye ölümcül bir ilaç veremem, bunu isteyen birine bile, tavsiye bile veremem.” Ancak son zamanlarda, doktorların, özellikle hasta istediğinde, hastanın isteği üzerine ölümünü kolaylaştırmak ve hızlandırmak için bu uygulamaya başvurması gerekiyor. Tedavi edilemeyen hastalığı olanların ağrı ve ıstırabını gidermek için yapılan bir ölüm işlemidir. Ötenazi, hasta veya yakınlarının isteği üzerine yapılır. Ötenazi, dünyanın birçok yerinde yıllardır tartışma konusu olan ve bazı ülkelerde yasallaştırılmış bir süreçtir. Doktorlar için çok zor: Bir yandan, koşullar ne olursa olsun herhangi bir hastayı tedavi edeceklerine dair Hipokrat yemini ettiler; diğer yandan, sürekli gelişen insan özgürlükleri ve hastaların hakları….
Ötenazi savunucuları bunun bir insan hakkı olduğunu ve bu hakkın acı yerine kullanılmasına izin verilmesi gerektiğini savunuyorlar. Görünüşe göre bu tartışmalar uzun süre devam edecek. Ötenazi bir insan hakkı mı yoksa suç mu?
Öyleyse ötanazi hakkında bilmeniz gerekenler; La Rochefoucauld, “Kimse doğrudan güneşe ve ölüme bakamaz.” diyor. Hastanın çektiği acı ve sürecin çaresizliği aileleri ötenazi yapmaya zorluyor, sevdiklerimizin acısına tahammül edemiyoruz. Zihinsel olarak sağlıklı bir kişinin iyileşme şansı varsa ötenaziye ihtiyaç duyması ikna edici değildir. Basında iyileşme şansı olmayan hastaların ötenazisine dair haberler var. Ötenazi hakkında yorum yapmadan önce, en iyisi ötanazi isteyen hasta ile konuyu tartışmaktır. Doktorların yaklaşık yüzde 40’ı ötanaziye karşı olmadığını söylüyor. Ancak büyük çoğunluk buna karşı çıkıyor. Ana nedenler ötanazinin kötüye kullanılması, etik dışı ve yasadışı olmasıdır. Ancak, bu tartışmalara rağmen, ötenazinin yasal olduğu bazı ülkeler var: 2001’de Hollanda’da, 2002’de Belçika’da ve 2009’da Lüksemburg’da ölüm cezası yasallaştırıldı. Kolombiya, Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Kanada eyaletlerinde de ötenazi izinleri vardır. İstatistikler, her ay yaklaşık 40 veya daha fazla ötanazi işleminin gerçekleştiğini göstermektedir. Yasaya göre, ötenazi 18 yaşın üzerindeki herkes için yasaldır. Bununla birlikte, Hollanda ve Belçika’da bebek ötenazisi meydana gelir. Bu nedenle, ciddi engelli yenidoğanlara yöneliktir ve ötenazi uygulanan bebeklerin% 81-86’sı kanser hastalarıdır.

READ  İnsanların ve Hayvanların İletişim Kurabilmesi İçin Cihaz Geliştiriliyor!

Related Articles

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles