17.5 C
İstanbul
Perşembe, Kasım 21, 2024

Sanat Dünyasında Léon Bakst İmzası

Asıl adı Lev Samoyloviç Rosenberg olan Rus ressam 1866 yılında Belarus’da doğmuştur. Léon Bakst, özellikle yapmış olduğu sahne ve kostüm tasarımları ile 19. yüzyıl sahne gerçekçiliğine isyan ederek tiyatro tasarımında bir devrimi ateşlemiştir. Léon Bakst, Ballets Russes adlı bir bale topluluğuna yapmış olduğu kostümler ile de şöhreti yakalamıştır.

Léon Bakst tasarladığı kostümler için şunları söylemiştir:

“İşin bir bölümüne körü körüne tabi tutulan bir ressamın tasarladığı manzaraya, yapımda sahte ve yabancı bir hava yakalayan herhangi bir eski terzi tarafından yapılan kostümlere vedadır; oyunculuklara, hareketlere, yanlış notalara vedadır.”

Léon Bakst konu veya ortam ne olursa olsun, pembe saten ayakkabılar ve tütü etek giymiş balerinlerle 1877’de klasik balelerin resmi mim ve virtüöz danslarını reddetmiştir. Ressam yenilikçi tasarımları ile balede rengi, şiddeti ve duygusallığı vurgulamıştır.

Şimdi Léon Bakst‘ın bale topluluğu için tasarlamış olduğu kostümlere göz atalım.

 La Péri (Ölümsüzlük Çiçeği) balesinde tasarlanan kostümler
Mikhail Fokine’nin balesi ‘Narcisse’ için tasarlanan kostümler
“Uyuyan Prenses” balesi için tasarlanan kostümler
‘Daphnis and Chloé’ balesindeki haydutlar için tasarlanan kostümler

Léon Bakst’ın eserlerinde Art Nouveau akımının etkilerini rahatça görebiliriz. Peki Art Nouveau akımı nedir? Art Nouveau, 19.yy’da ortaya çıkan sanat akımlarından biridir. Art Nouveau’nun en belirgin özellikleri arasında; stilize edilmiş, yassı, kıvrımlı, asimetrik ve kavisli şekiller, ritmik motifler, hayvan ve bitkiler, kadın figürü, uçuşan saç ve tüyler, çiçekler, asma filizleri sayılabilir. Bu akım ile birçok mimari eser ve resim yapılmıştır. Aşağıdaki mimari eserde bu akımın etkisini görmekteyiz.

Barselona’da bulunan bir bina

Léon Bakst’ın eserlerine tekrar baktığımızda renkliliğin, stilize edilmiş, yassı, kıvrımlı, asimetrik ve kavisli şekillerin ve ritmik motiflerin ön planda olduğunu görmekteyiz.

Léon Bakst, 1924’te Fransa’da vefat etmiştir. Ancak etkisi bale dünyasının ötesinde bile geniş kapsamlı olmuştur. Sıra dışı tasarımları hem modaya hem de iç tasarıma sıçramış, daha gevşek giyim stilleri getirmiş ve sıkıcı renkleri süpürmüştür.

READ  Oruç Aruoba'yı Kaybettik!

Aşağıdaki videoda Ballet Russes topluluğunun bir performansı vardır. Bu performanstaki kıyafetlere baktığımızda Léon Bakst’ın gerçekten de baleye yeni bir soluk getirdiğini görebiliriz.

Bu yazıdan sonra ressam Marc Chagall’a da bakabilirsiniz. Marc Chagall, Léon Bakst’ın yanında eğitim almıştır ve ondan etkilenen önemli bir ressamdır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Ülfet Nur Uçar
Ülfet Nur Uçar
Hacettepe Üniversitesi İmö

Related Articles

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles