17.5 C
İstanbul
Perşembe, Kasım 21, 2024

Türkiye’nin Babası MÜSLÜM BABA

Babası gibi bir baba olmaktan hep korktu
Ama herkes ona ‘BABA’ dedi.

Müslüm Akbaş, 7 Mayıs 1953 Şanlıurfa’nın Fıstıközü köyünde dünyaya geldi. Kerpiç bir evde dünyaya geldi. Müslüm’den sonra Ahmet adında bir erkek, Zeynep adında bir de kız kardeşi var.

Ailesinin maddi sıkıntılarından dolayı ailece Adana’ya göç ettiler. Sadece ilkokulu bitirdi. Adana’da terzi çıraklığı ve kunduracılık yaptı.

İlk 1965 yılında, küçük yaşta Adana’da bir çay bahçesinde şarkılar söylemeye başladı. Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen yarışmaya katılmak istedi ama babası izin vermedi. Yarışmadan bir gün önce Müslüm uyurken babası saçını kesti. Babasının saçını kesmesine rağmen yarışmaya katıldı ve birinci oldu. Yarışmayı kazandığı gece Annesini ve kız kardeşini kaybetti ve katili ise babasıydı.

Sesiyle küçük yaşlarda dikkat çeken Gürses, kendisiyle yapılan bir röportajda o dönemle ilgili olarak şunları söylemiştir: 

“İlkokulu bitirdim. Gerisi yok Adana’da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevine gidiyordu. Ben de gittim. Derken Çukurova Radyosun’da sanatçı oldum”.

Müslüm’ün soyadı Çukurova Radyosunda ‘Gürses’ olarak değişti.

1967 yılından itibaren TRT-Adana-Çukuroava Radyosu’nda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söyledi. İlk plağı 1968 tarihli “Emmioğlu/Ovada Taşa Basma” plağıdır.

İstanbul’a gelen Gürses, Selahattin Sarıkaya’nın sahibi olduğu Sarıkaya Plak ile 2 adet 45’lik plak doldurdu: “Giyin Kusan Selvi Boylum/Hayatımı Sen Mahvettin” ile “Gitme Gel Gel/Haram Aşk“.

Daha sonra 1969 yılında yine İstanbul’da Palandöken firması ile çıkış parçası olan ‘Sevda Yüklü Kervanları’ içeren “Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma” isimli 45’lik Plağı çıktı. Bu plak tam 300.000 adet satarak rekor kırmıştır.

Gürses, bu plaktan sonra askerliğini yaptı, tekrar İstanbul’a gelerek aynı firmada plaklarını çıkarmaya devam etti.

READ  Arif Nihat Asya'nın Bayrak Şiiri

1970 yılında Anadolu turnelerine çıkmaya başladı.

Adana Tarsus yolunda şoförü uyuya kaldı ve kaza geçirdiler. Şoför olay yerinde hayatını kaybetti. Müslüm Gürses öldü diye morga koydular ama tesadüfen sağ olduğu fark edildi ve ameliyata alındı. Ameliyata alınan Müslüm beynine koruyucu bir plaka takıldı.

Müslüm Gürses hayatta kaldı ama kaza sonrası aldığı kayıplardan dolayı çok sıkıntı çekti. Başına gele bilecek en ufak darbede hayatını kaybede bilirdi ama o her şeye rağmen hayatta tutuldu ve hayata bağlanmak için bir sebebi oldu.

Malatya turnesinde kendisi gibi ses sanatçısı olan Muhterem Nurla tanıştı ve 1986’da evlendi. Kısa süre sonra Müslüm Gürses’in isteğiyle sanat hayatını noktaladı Muhterem Nur.

Müslüm Gürses’in Babası yıllar sonra ceza evinden çıktı. Usta sanatçı babasını hiçbir zaman affetmedi sadece maddi destek verdi.

2010 yılında Müslüm Gürses’in babası 75 yaşında vefat etti. Almanya turnesinde olan Müslüm Gürses tüm konserlerini iptal edip memleketini gitti ve babasına son görevini yaptı.

Müslüm Gürses, 15 Kasım 2012 Perşembe günü Memorial Hastanesi’nde geçirdiği by-pass ameliyatından sonra akciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı ve solunum cihazına bağlandı. Gürses, 3 Mart 2013’te, yaklaşık dört aydır tedavi görmekte olduğu İstanbul Memorial Hastanesinde hayatını kaybetti. 4 Mart 2013 günü Teşvikiye Camisinde kılınan cenaze namazının ardından  Zincirli Kuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Muhammed Altun
Muhammed Altun
Kafasının estiği yere giden bir yolcu. :) :) Bir dünya yaratın ve o dünyanın içine en güzel aşkları koyun ve başrol oyuncusu siz olun lakin o oyunu kuralına göre oynayın...

Related Articles

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles