John Baird’in, 1926’da televizyonu icat etmesiyle bu mucizevi icat 1930 yılında tamamen hayatımıza dahil oldu. Büyük bir buluş olan televizyon, ilk yıllarında yalnızca birkaç evde bulunuyor; herkes tarafından ilgiyle karşılanıyordu. Bir kesim tarafından “Şeytan Kutusu” olarak isimlendirilen icat, izleyenleri hayrete düşüyordu. İnsanlar kendilerini ekranlarda gördükçe izlemeye çekiniyorlardı. Ancak çok kısa bir süre sonra “Şeytan Kutusu” denilen icat, evlerimizde olmazsa olmaz eşya kategorisine girmeyi başardı…

Sizler için televizyon tarihinin en şaşırtıcı ilkelerini derledik. Keyifli okumalar!

  • İlk Uzun Süren Özel Yayın

1973 yılında ilk kez yılbaşı için kesintisiz özel yayın yapıldı. Bu yayın 11 saat sürdü.

  • İlk Spiker

Televizyon tarihimizin ilk spikeri olan Fatih Pesiner, ekran karşısına geçen seyircilere ilk kez “Sayın seyirciler” diye hitap etmişti.

  • Televizyonda İzlenen İlk Maç Yayını

İlk maç yayını: İTÜ TV’de 2-1 yenildiğimiz Türkiye ile Sovyet Rusya maçıdır. Ve bu maç kaçak olarak yayınlanmıştı. Profesyonel anlamda ilk maç yayını 1973 yılında Beşiktaş- Fenerbahçe rekabetiydi. Ve o efsanevi maç berabere bitmişti.

  • İlk Piyes Yayını

1954 yılından itibaren düzenli olarak yapılan yayınlardan biri de hava durumudur. Hava durumlarının aktarılmasını ilk defa Ali Esen yapmıştır.

  • İlk Yayın Yasağı

‘Türkiye’nin Kalbi Ankara’ adlı belgesel, Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Rus yapımcılara çektirilmişir. TRT’de yayınlanan belgesel, 1969 yılında TRT’nin genel müdürü İlhan Öztrak tarafından kuruma baskın yapılarak yasaklanmıştır.

  • İlk Reklam Filmi

1972 yılında Meysu markasının çektiği meyve suyu reklam filmi, yayınlanan ilk reklam filmidir.

  • Renkli Televizyona İlk Geçiş

1 Temmuz 1984 yılında siyah beyaz ekranlara veda edilmiş, her şey renklenmiş ve ilk kez tamamen renkli yayına geçilmiştir.

READ  Arif Müfid Mansel
Önceki İçerikZeynep Bastık ve Mustafa Sandal’dan Düet: Mod
Sonraki İçerikÖlüm ve Aşk Şairi “Cahit Sıtkı Tarancı”
Ben Gülsüm. Edebiyatçıyım. Yaklaşık bir yıldır 24Okur ekibiyle çalışıp, editörlük yapıyorum. Aynı zamanda felsefeye ilgim var.

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız