Ülkemizde yapılan fakat hakkında pek fazla bilgimizin olmadığı hangi matematik sınavları var?
Gelişen teknolojiyle gelen küreselleşmenin de etkisiyle ülkemizde yapılan hem uluslararası hem de ulusal matematik sınavlarında artış görülmekte. Bugünkü yazımda sizlere bu yarışmalardan az da olsa bahsetmek istiyorum.
Ülkemizde yapılmakta olan ulusal çapta 4 tane matematik sınavı bulunmaktadır. Güncel tarihlerde bu yarışmalardan sadece 1. yarışmaya başvuru yapılabilmektedir.
1. Türkiye Matematik Yarışması (TMY) https://www.turkiyematematik.com/
Bu sınavın yapılma amacı kendi sayfasında yazan bilgilerle; Türkiye’de öğrenim gören öğrencilerin derslerde edindikleri matematiksel bilgi ve becerilerini geliştirmelerini sergilemelerini sağlamak, Ulusal düzeyde matematik bilgisinin ve matematik sevgisinin sorular yoluyla yaygınlaştırılması, Türkiye’deki öğretmen ve öğrenciler arasında ortak bir matematik kültürünün oluşturulup yaygınlaştırılması amaçlarıyla yapılmaktadır.
Yarışmaya 3. ve 11. sınıf arasındaki bütün sınıflar başvuru yapabilmektedir. Sınav adında da belirtildiği gibi sadece matematik alanında yapılmaktadır.
Bu yarışma için son başvuru tarihi 14 Haziran 2021’dir. Yarışma 2 aşamadan oluşmaktadır. 1. Aşama 19 Haziran 2021 tarihinde çevrimiçi (online) sınav olarak yapılacaktır. 2. Aşama ise 2 Ekim 2021 tarihinde yarışma sayfasında belirtilen sınav yerlerinde yüzyüze olarak yapılacaktır.
2. TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları https://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/2750/2202_v1.pdf
Bu sınavın yapılma amacı kendi sayfasında yazan bilgilerle; ortaokul ve lise öğrencilerinin temel bilimler ve bilgisayar alanlarına ilgilerini artırmak, öğrencileri Ulusal Bilim Olimpiyatlarına hazırlamak ve Uluslararası/Bölgesel Bilim Olimpiyatlarına katılımlarını sağlamaktır.
Yarışmaya 8. ve 11. sınıf arasındaki bütün sınıflar başvuru yapabilmektedir. Sınav Bilgisayar, Biyoloji, Fizik, Kimya ve Matematik alanlarında yapılmaktadır. Bu yarışmanın bu yıl için başvuruları bitmiştir. Yeni eğitim öğretim döneminde takip edilmesi gereken bir yarışmadır.
3. Ulusal Ortaokul Bilim Olimpiyatları https://www.bilimsenligi.com/tubitak-ulusal-ortaokul-bilim-olimpiyatlari.html/
Bu yarışmanın TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları yarışmasından tek farkı sınavın sadece sınava 4. ve 8. sınıf arasındaki bütün sınıfların başvuru yapabilmeleridir. Ayrıca bu yarışma diğer yarışmadan farklı olarak sadece matematik ve bilgisayar alanlarında düzenlenmektedir.
Bu yarışmanın bu yıl için başvuruları bitmiştir. Yeni eğitim öğretim döneminde takip edilmesi gereken bir yarışmadır.
4. Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatları http://matolimp.akdeniz.edu.tr/25-ulusal-antalya-matematik-olimpiyati/
Bu sınavın yapılma amacı kendi sayfasında yazan bilgilerle; lise öğrencilerine matematiği sevdirmek, matematik alanında yetenekli öğrencileri zamanında keşfetmek ve üstün yeteneklerini gösterebilme imkanı vererek ödüllendirmektir. Matematikte üstün zekalı öğrencilerimizin, bu yeteneklerini gösterebilecekleri bilimsel nitelikteki olimpiyatlar, bizim ülkemizde, başka gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça azdır. Bilim olimpiyatlarının yapılmasında, sadece TÜBİTAK’a değil, üniversitelere de büyük görevler düşmektedir.
Yarışmaya 9. ve 11. sınıf arasındaki bütün sınıflar başvuru yapabilmektedir. Sınav sadece matematik alanında yapılmaktadır. İlgili yarışmanın bu yıl için başvuruları bitmiştir. Yeni eğitim öğretim döneminde takip edilmesi gereken bir yarışmadır.
Ülkemizde yapılan ulusal matematik yarışmaları bu şekildedir. Fakat uluslararası bazı matematik yarışmaları da ülkemizde uygulanmaktadır. Bu konu ile ilgili içerikleri de yakın zamanda paylaşmaya çalışacağım. Ayrıca hem ulusal hem de uluslararası arenalarda matematik dersinin rolü çok büyüktür. Matematik sanıldığı kadar zor olmamakla birlikte anlatım şekline ve yöntemine göre farklı etkilere yol açmaktadır. Bu sebeple de matematik öğretmenlerine ve matematik dersine verilen önemin günden güne artması gerekmektedir.
Yeni yazılarımda görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın…