4.3 C
İstanbul
Pazar, Kasım 24, 2024

Yeni Normalde Sanat

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını hayatımızda zorunlu değişiklikler yapmamıza neden oldu. Bu dönemle birlikte bireyselleşen hayatımız, dijitalle bağımızı arttırdı. Pandemi ve dijitalin en çok etkilediği alanlardan birisi de hiç kuşkusuz Sanat oldu. Sinema, tiyatro ve konserler ertelenmek zorunda kaldı.

Güçlü ekonomilerin sarsıldığı bu dönemde sanat camiası da zor günler geçiriyor. Salonların kapanması, gösterim sırası bekleyen film ve oyunların maliyetlerini karşılayamaması ekonomik yönden yapımcıları ve sanatçıları etkiledi.

Pandemi döneminde özellikle sinema için dijital mecraların önem kazandığını söyleyebiliriz. Netflıx’in abone sayısındaki önemli artış ve diğer platformların geleceğe dair attıkları önemli adımlar sinemanın geleceğine dair meraklarımızı arttırmakta. Pandemi sürecinde Blutv- Başka Sinema işbirliği gelecek hakkında bizlere ipucu olabilir. Dijital izlenimin bizlere sağladığı zamansal ve mekansal özgürlük sinema salonlarının geleceğini tehdit etmekte. 1 Temmuz’da tekrar faaliyetlerine başlayan sinema salonları, yarı kapasite ile hizmet verebilecek. Bu da ister istemez ekonomik kayba neden olacaktır. Yeni normalde sinema salonları eski hareketliliğini arayacak gibi.
Fakat açık hava sinemaları veya arabalı sinemalar, sinema salonlarının ve yapımcıların kayıplarına bir nebzede olsa merhem olabilir.

Tiyatro salonları da 1 Temmuz itibariyle faaliyetlerine başladı. Sinema salonları gibi, tiyatro salonları da yarı kapasite ile hizmet verebilecek. Ve bu da ekonomik kayba neden olacaktır.Sürekli olarak ekonomik sıkıntılardan bahseden tiyatro camiası bu dönemi nasıl atlatacak hep birlikte göreceğiz.

Müzik camiası ise pandemi sürecini evlerinden yaptıkları dijital konserlerle biraz aktif geçirdi. Yeni normalde ise arabalı konserler başladı bile. Önümüzün yaz olması açık hava konserleri ve arabalı konserler için büyük bir avantaj.

Pandemi sürecinde internet üzerinden ziyaret ederek gezdiğimiz müzeler ve sanat galerileri de bir süre daha internet üzerinden hizmet vermeye devam edecek. Gerçi müze ve sanat galerisi gezen kaç kişi var ki… Bu durum onları çok fazla olumsuz etkilemeyecektir.

READ  Doku

Şunu bilmeliyiz ki uzun bir süre eskisi gibi olamayız. Sosyal mesafe ve maskelerimiz ile evlerimizden, dijital platformlardan sanat ihtiyacımızı karşılayacağız gibi duruyor. Sanat camiası da bu yeni düzene ayak uydurmalı eğer ki ayakta durmak istiyorlarsa.

Aykut Özavinç
Aykut Özavinç
1997 yılında doğdum. Üniversite öğrencisiyim.

Related Articles

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles