1-Yeşilçam Köşesi

Yeşil Çam Oyuncuları

Kemal Sunal
11 Kasım 1944 yılında İstanbul Küçükpazar semtinde dünyaya gelmiştir. Kemal Sunal’ın annesi Saime Sunal, babası ise Mustafa Sunal’dır. Aslen Malatyalı olan Kemal Sunal’ın iki kardeşi vardır. Cemil Sunal ve Cengiz Sunal’dır. İlkokulu Mimar Sinan ilk okulunda okuyan Kemal Sunal liseyi o yıl meşhur Vefa Lisesi’nde okudu. Çünkü o yıllarda tiyatro kulübü topluluğu vardı. Kemal Sunal’ın oyunculuk aşkı o zaman başladı.
Türkan Şoray
Türkan Şoray ( 28 Haziran 1945, İstanbul), Türk oyuncu, senarist ve yönetmen. Türk sinemasında “Sultan” lakabıyla anılmaktadır. 1960’larda sinema ile tanışmış, ilk sinema ödülü 1964 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Acı Hayat filmiyle en başarılı kadın oyuncu ödülünü almıştır. Toplamda 222 filmde rol alan Türkan Şoray, bu sayıyla dünyanın ‘en çok film çeviren‘ kadın oyuncusudur.
Zeki Alasya
Zeki Alasya 18 Nisan 1943’te İstanbul’da doğmuş, 8 Mayıs 2015’te vefat etmiştir.
Cüneyt Arkın
7 Eylül 1937 yılında dünyaya gelmiştir. Usta isim Başak burcudur. Boyu ise 1.82 cm’dir. Aslen baba tarafından Eskişehir, Odunpazarı, Karaçay Köyü nüfusuna kayıtlıdır. Babası İstiklal Savaşı gazileri arasında yer alan Hacı Yakup, annesi ise Halise Hanım’dır. Yoksul bir ailenin evladı olan Cüneyt Arkın’ın gerçek ismi ise Fahrettin Cüreklibatur’dur. Annesi 1983’te, babası ise 1988 yılında yaşamlarını yitirmişlerdir.
Sadri Alışık
Sadri Alışık 5 Mart 1925 yılında İstanbul’da doğdu. Asıl adı Sadrettin olmasına rağmen, annesi Saffet Hanım ve babası Rafet Kaptan onu hep Sadri diye çağırırlardı. Babası kaptan olduğundan haftada bir iki kez eve gelebiliyordu. Bu yüzden ailenin sorumluluğu ve idaresi anne Saffet Hanımda idi. Sadri Alışık sekiz yaşındayken kız kardeşi Nevin dünyaya geldi. Sadri Alışık’ın içindeki oyunculuk aşkı küçük yaşlarda kendini göstermeye başlamıştı. Arkadaşları bilye oynayıp, uçurtma uçururken, o piyesler hazırlayıp mahalle arkadaşlarına oyunlarını sunardı. Altı-yedi yaşlarındayken bir sünnet gecesinde Naşid Özcan Tiyatrosu’nu izledi. O günden sonra tiyatroya olan tutkusu başladı.
Adile Naşit
Asıl adı Adile Keskiner olan Adile Naşit 17 Haziran 1930 yılında İstanbul’da doğmuştur. Adile Ana, Masalcı Teyze diye de bilinirdi. Özgün adı ise Adela’dır. Tiyatrocu bir aileden gelen Adile Naşit’in babası ünlü komedyen Komik-i Şehir Naşit, annesi de Ermeni tiyatro oyuncusu Amelya Hanım’dır. Ağabeyi Selim Naşit ve 1950’de evlendiği eşi Ziya Keskiner de tiyatro sanatçısıdır. Sinema dünyasında, Rıfat Ilgaz’ın ünlü eseri Hababam Sınıfı’ndan uyarlanan filmlerdeki müstahdem Hafize Ana rolü ile olduğu kadar, Münir Özkul ile karşılıklı oynadığı filmlerdeki “Anne” rolleriyle de ünlendi.
Tarık Akan
Tarık Akan, gerçek adıyla Tarık Tahsin Üregül 13 Aralık 1949 yılında İstanbul’da, ailesinin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. İlkokula babası subay olduğu için görev nedeniyle önce Erzurum’da başladı, sonra babasının tayininin çıkması nedeniyle ilkokulu Kayseri’de tamamladı. Babası emekli olduktan sonra yeniden İstanbul Bakırköy’e taşındılar. Ortaokul ve liseyi Bakırköy’de okuyan Akan, liseden sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Makine Mühendisliği bölümüne gitti. Makine mühendisliğinin ardından Gazetecilik Yüksek Okulu’nu kazandı ve mezun oldu. Sinema hayatından önce Bakırköy’deki plajlarda hem cankurtaranlık yaptı. Aynı zamanda sokaklarda işportacılık da yaptı. Ses Dergisi’nin 1970 yılında düzenlediği Sinema Artist Yarışması’na katıldı ve birinci oldu.
Münir Özkul
Münir, 15 Ağustos 1925’te İstanbul Bakırköy’de bir paşa torunu olarak doğdu. İki kız çocuğundan sonra dünyaya gelmesiyle bir anda ailesinin göz bebeği oldu. Evin bütün kadınları Münir’in üzerine titriyordu. Paşalıktan gelen soyları öyle devam etmeliydi. Ailesi kararını vermişti, Münir tıpkı paşa dedesi gibi bir paşa olacaktı. Ama o Türk Sinemasında Mahmut Hoca oldu.
Metin Akpınar
Metin Akpınar, 2 Kasım 1942, Aksaray/İstanbul doğumludur.
Tiyatro ve sinema sanatçısıdır. Pertevniyal Lisesi’nde eğitim gördü. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi’nde eğitim gördü. 1962’de Türk Talebe Birliği’nde amatör olarak tiyatroya başladı. İki yıl sonra ilk kez profesyonel bir oyunda yer aldı ve bu tarihten sonra önemli tiyatro yapımlarında rol aldı.
Yılmaz Güney
1 Nisan 1937’de Adana’nın Yenice köyünde dünyaya geldi. Babası Urfa Siverekli Zaza, annesi ise  Kürt kökenlidir. İlk ve orta öğrenimini Adana’da tamamlayan Güney, çocukluk yıllarında pamuk işçiliğinde gazoz ve simit satımı gibi çeşitli işlerde çalıştı. Film afiş arabalarını dolaşırdı Adana sokaklarında.

1 COMMENT

  1. Yeşilçam Köşesi çok güzel olmuş kaleminize sağlık. Hiç bir sitede bu şekilde düzenli yazılmıyor hem sizi hemde siteyi tebrik ediyorum ve iyi çalışmalar…

LEAVE A REPLY

Bir yorum girin
Adınız

Exit mobile version