“Gözlerimde yaş, kalbimde sızı unutmadım seni.
Unutamadım, unutamadım ne olur anla beni.”
Bu satırları okurken hepinizin hafızasına melodinin otomatik olarak geldiğine eminim. Çünkü bizler, hatta anne babalarımız, Barış Manço şarkılarını ezbere biliriz. Şarkılarıyla kalmaz, röportajlarına ve programlarına da ciddi anlamda vakıfızdır. Çünkü Barış Manço bu toprakların yetiştirdiği en yaratıcı, en özgün, en yetenekli sanatçılarından biri olmakla beraber, 7’den 77’ye herkesin benimsediği, küçüklerin kahramanı, büyüklerin ise unutulmazı olarak tarihimize kazınmıştır. Haydi gelin şarkıcı, söz yazarı, besteci, yapımcı ve gezgin Barış Manço’yu, adam olacak çocukların ise Barış abisini, bir kere daha hatırlayalım.
Barış Manço, 2 Kasım 1943 yılında dünyaya geldiğinde, ikinci dünya savaşının etkileri sürüyordu ve bu sebeple ailesi ona Barış ismini koydu ve öyle bir zaman geldi ki Barış Manço, sanat camiasında evrensel barışın en önemli sembollerinden biri oldu. Annesi Rikkat Hanım da Türk Sanat Müziği sanatçısı olan Barış Manço, ortaokul çağlarından itibaren müzikle ilgilenmeye başladı.
Liseyi bitir bitirmez yurt dışı ve Türkiye’de çeşitli müzik
gruplarıyla sahneye çıkan ve plaklar çıkaran Barış Manço 1971 yılında ‘Dağlar
Dağlar’ adlı şarkısıyla hem altın plak ödülünü aldı ve artık herkesin tanıdığı
bir isim haline geldi. Aynı yıl kurduğu ‘Kurtalan Ekspres’ grubu ile uzun
yıllar birlikte yol aldılar.
Müziği, besteleri, şarkıları, giyim tarzı ve yüzükleri ile dinleyenlerin
kalbinde derin bir farkındalık yaratan Barış Manço, tüm dünyada çeşitli
programlara katıldı ve konserler verdi.
Bir film, ve bir Eurovision şarkı yarışması performansı olan
Manço, çeşitli televizyon programları yaptı ve hiç kuşkusuz ki bunlardan en çok
ses getireni, 1988’de başlayıp 1998’de sona eren hepimizin televizyon başında
heyecanla beklediği, ‘ 7’den 77’ye’dir.
‘Türkiye’nin Evliyası’ lakabını da kazanan sanatçımızın şarkıları onlarca dile
çevrilmiş, hayran kitlesi ülkemiz sınırlarını aşmış, felsefesi tüm dünya
tarafından sevgiyle benimsenmiştir.
1978 yılında Lale Manço ile evlenen, Doğukan ve Batıkan adında iki oğlu olan Manço, 1 Şubat 1999 tarihinde Moda’daki evinde geçirmiş olduğu kalp krizi sonucunda aramızdan ayrıldı. O günü ve gözyaşlarımı hâlâ hatırlıyorum.
Anne babalarımızın, bizlerin ve hatta bizden sonraki nesillerin bile şarkılarını ezbere bildiğimiz Barış Manço’muza selam olsun.Dinlemek isteyenler için seçtiğim, sonbaharla güzel bir ahenk oluşturacak ‘Kol Düğmeleri’ şarkısına eşlik ederken, çocuklarına gülümsediğini hissediyoruz Barış abi. Adam olduk mu bilinmez ama, sana olan sevgimiz hiç eksilmedi.