Barış Manço

Barış Manço Türkiye’de Rock müziğin öncülerinden biridir. Aynı zamanda Anadolu Rock türünün kurucuları arasında da sayılan sanatçı müziğe Galatasaray Lisesi’nde başlamıştır.

Eğitim Hayatı

Lise öğreniminde okul değiştirmiş. Şişli Terakki lisesinde eğitimini tamamlayıp Yüksek öğrenimini Belçika Kraliyet Akademisi’nde resim-grafik-iç mimari alanında tamamladı ve okulunu birincilik ile bitirdi.

Müzik Hayatı

Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca , Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programıyla Dünya’nın pek çok ülkesine gitmiş hatta bu nedenle “Barış Çelebi” olarak adlandırılmıştır. Barış Manço 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Unvanı’na layık görüldü.

Televizyon Hayatı

1988 yılının Ekim ayında TRT 1’de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan 7’den 77’ye adlı televizyon programı, 1998 yılının Haziran ayında 378. kez ekrana gelerek Türk televizyonculuğunda ulaşılması zor bir rekoru kırdı. Ekvatordan Kutuplara isimli programında ekibiyle birlikte beş kıtada 100’den fazla değişik yöreye giderek altı yüz bin kilometreye yakın yol kat etti. Ayrıca 4×21 Doludizgin adında bir talk-show programının yapımcılığını yaptı.

Sinema Hayatı

2 Ocak 1975 tarihli Baba Bizi Eversene, sanatçının tek sinema filmidir. Barış Manço bu filmde başrol oynamış ve filmin müziklerini Kurtalan Ekspres ile beraber yapmışlardır. Sinan Çetin’in yönettiği 1985 yılı yapımı 14 Numara adlı filmin müziklerini yine Kurtalan Ekspres’le, 1982 yılı yapımı Çiçek Abbas filminin müziklerini de Cahit Berkay’la beraber yaptı.

1963 yılında Yeni Sabah gazetesinde “Sami Sibemol” takma adıyla müzik içerikli yazılar yazdı. 1993 yılında Milliyet Gazetesi’nde Oku Bakiim başlığıyla konularını günlük hayattan alan köşe yazısı yazmaya başladı ve 1995 yılına kadar yazmaya devam etti. Ölümünden önce müzik hayatının 40 yılını kitap haline getirmeyi planlıyordu.

31 Ocak 1999 gece saat 23:30 civarında İstanbul’un Moda semtindeki evinde kalp krizi geçirdi ve kaldırıldığı hastanede aynı gece saat 01:30’da hayatını kaybetti.

Müzik ve televizyon hayatında üç binden fazla ödül almıştır. Bu ödüller Barış Manço Evi’nde sergilenmektedir.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Bir yorum girin
Adınız

Exit mobile version