Madımak Katliamı (Sivas Katliamı)

Ülkemizde her sene düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri; Pir Sultan Abdal Geleneksel Kültür Derneği düzenliyor etkinliği ve pek çok sanatçı ve fikir insanı katıldı 2 Temmuz 1993 yılında.
Dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin’in özel davet üzerine etkinliğe katıldı.

Her sene olduğu gibi etkinlik başlamak üzereydi ama dışarıda bir topluluk oluştu . Pir Sultan Abdal Şenlikleri ni istemeyen bir grup oteli ataşe verdi. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi.

Kaynaklardan edinilen bilgilere göre yaklaşık 40 kişi hayatını kaybetti. İki kişi otel çalışanı ve karşı gruptan da iki kişi hayatını kaybetti.

Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, Kültür Merkezinden yeniden Hükûmet Meydanı’na geldi. Hükûmet Konağını taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti. Grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak Oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı. Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Hasret Gültekin, Metin Altıok, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu’nunda bulunduğu 35 kişi hayatını kaybetti. Etkinliğe katılanların arasında Aziz Nesin’in de bulunduğu 51 kişi ağır yaralarla kurtuldu.

Olaylar sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 saldırgan yaşamını yitirdi. Akşam saatlerinde valilikçe ilan edilen ”2 günlük sokağa çıkma yasağı” ile birlikte, güvenlik güçleri şehirde tam bir hakimiyet sağlayabildi.

Şenlik günümüzde Banaz köyündeki Topuz Baba şenlik alanında gerçekleştirilir. Yerel yöneticiler ile siyasetçilerin yanı sıra pek çok ünlü katılır.

Etkinlikler genellikle 1993’teki Sivas Katliamı’nda hayatını kaybedenler için saygı duruşu ile başlar. Şenlik boyunca konserlerin yanı sıra, folklor ve semah gösterileri gerçekleştirilir.

Sivas Katliamın da hayatını kaybedenleri saygıyla anıyoruz.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Bir yorum girin
Adınız

Exit mobile version