Silikon Vadisi’nin Vicdani Sesi : Sosyal İkilem

“Ölümlülerin hayatına giren tüm büyük olaylar beraberinde lanet getirir”
Sophocles

Harika bir çarşamba sabahı her zamankinden farksız bir güne başladın. Kış ayı malum hava biraz kasvetli, dışarı bakıp kaslarını esnetirken güne sahip olduklarını düşünüp mutlu başlamak çok da iyi bir fikir değil, ki ne zamandır da böyle bir şey yapmadın zaten. Hemen yatağının yanındaki prizden şarj aletini söktün ve bildirimler… İnstagram ’dan gelen beğenilere bakıp kahvaltını yapmaya gidecektin keşfete bir göz atayım dedin. Tesadüfe bak en sevdiğin yemek videoları ve sabun kesme videoları, ardı ardına! Tam telefonu bırakıp camdan dışarı kafanı uzatacaktın ki Facebook ’tan o bildirim geldi “Seren Öztürk seni bir fotoğrafa etikletledi.” Tanıyor olabileceğin kişiler, arkadaşlık istekleri… Google ’a girip bir hava durumuna bakmak istedin Whatsapp grubunda konuşulan cuma günü gerçekleşecek buluşmada ne giyeceğini belirlemek için “Hava” yazdın ve hemen önerilenlerde “hava embolisi” çıktı, doktorsun malum. Ya polis olsaydın? Devam ettin yazmaya “Hava D” derken “Hava durumu Samsun” çıktı bir anda. Ya Bursa’da yaşasaydın? Hava durumunu öğrenip Whatsapp grubuna girdin, dünyanın belki de en masum belirteci ‘yazıyor…’ o kadar masum mu peki sahiden? Neyse biraz selfie zamanı. Kıyafet seçimi, doğru oda, ışık, açı, zamanlayıcı, 321… Güzelleştir. Sadece fotoğrafını iyileştirmek için çıkan bir emare mi acaba ‘Güzelleştirifadesi. Kameran iyi çekmiyor zaten boş ver gir sen Snapchat’e. Evet basılı tut evet işte başardın. Geldi ekrana “Efektlere göz at” cümlesi, şimdi uzun kirpikler, pürüzsüz cilt, elmacıklar belirginleşsin ve harika! Şimdi yollayabilirsin ellerinle usul usul kaybettiğin kimliğinin bir parçası olan bu fotoğrafı arkadaşlarına. Bu kadar mükemmel bir gün Youtube’da en sevdiğin şarkıyı dinlemeden ilerler mi Allah aşkına hemen snapini at ve Youtube’a geç, unutma önerilen videoda ilgi duyduğun felsefe içerikleri seni bekliyor. Belki siyaset de olabilir malum arama motorunda bu aralar çok araştırıyorsun siyasi içerikleri. Çok video izledin hadi artık gözlerin ağrıdı. Aldın kendine uygun bir mont bakma önerilen reklamlara!!!

Ürüne para ödemiyorsanız
Ürün sizsinizdir

Pekala en yakın dostunu düşünmeni isteyeceğim şimdi senden. Ailen bildiğin ya da belki daha ötesi. Senden ne kadar haberdar bir düşün. Fikirlerini, muhtemel tercihlerini, değişen ilgi alanlarını, hangi fotoğrafı 10 hangi fotoğrafı 3 saniye inceleyeceğini, önerilen hangi videoyu reddedemeyeceğini biliyor mu? Ya da başka ve daha önemli bir soru, bilse ne hissederdin? Google ’da araştırdığın konuları, eski sevgilinin fotoğrafında 8 saniye kaldığını, panele gelen haber bildirimlerinden hangisine tıkladığını dolaylı olarak hangi konulara ilginin kaydığını, komplo teorilerine ilgi duyduğunu ve Twitter ’da hep bu konuda twitlerde dolaştığını… İşte bunların hepsinden haberdarlar dostum, üstelik dostun da değiller! Şşş suçlama kimseyi kendi ellerinle verdin tüm bilgileri tek tek.

Esas ürün davranış ve algılarınızdaki kademeli, hafif ve algılanamaz değişimdir

Belgesel beni o kadar çok etkiledi ki üzerine günler aylarca konuşmak istiyorum. Sosyal medya içeriklerinin üreticileri, çalışanları tarafından gerçeklerin bizzat anlatıldığı bu belgeselde yapay zekanın algılarımızı davranışlarımızı nasıl kontrol ettiği aydınlatılıyor. Sayfa yenilemenin, yazıyor belirtecinin, bir arkadaşınız size etiketlediğinde gelen bildirimin birer melek yüzlü şeytan olduğunu anladığınız an eminim sizler de hayatlarınızda değişikliklere adım atacaksınız. Sahi neden sorgulamadan bilinçsiz bir şekilde sayfayı yeniliyoruz ardı ardına ? Ya da -haziran ayıydı sanırım yazıyor belirteci kalkmıştı birkaç saatliğine, deliye dönmüştük kendi kendime konuşuyorum gibi hissediyorum diye– mesele sahiden  o muydu? Yoksa yazıyor’un salgılattırdığı dopamin mi? Bir de cidden fotoğrafa etiklendi bildirimini atabilen bu çok çok zeki yapay zeka fotoğrafı neden gösteremiyor? Gösteremiyor mu yoksa derdi mi başka? Neyse kafanızı çok şişirdim, şimdiden keyifli seyirler diliyorum; hoş keyifli olmayacak izlerken rahatınız bozulacak ama olsun. Bu belgeseli izlemelisiniz demiyorum, bu belgeseli İZLEYİN diyorum..

Yeterince gelişmiş her teknoloji sihirden farksızdır

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Bir yorum girin
Adınız

Exit mobile version