TAI TF-X, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Türk Hava Kuvvetleri için geliştirilen milli muharip bir savaş uçağıdır.
Yazıya geçmeden önce sizlere teknik özelliklerinden bahsetmek istiyorum.
ÜRETİCİ FİRMA
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi
UZUNLUK
19m
MAKSİMUM RAKIM
55.000 ft
KANAT GENİŞLİĞİ
12m
Motor Takati
2x 20.000 lb(2x 9000 kg)
Azami Hız
2+ Mach (2400+km)
Harekat Yarıçapı
600nm (1100+km)
Azami kalkış ağırlığı
60.000 lb (27.000 kg)
Uçağın maximum ölçekli maketi, Haziran 2019’da düzenlenen Fransa’nın başkenti, Paris Airshow’da sergilendi. Beşinci nesil savaş uçağı, mükemmel gizlilik ve saldırı yeteneklerine sahip olacak.
Türk Hava Kuvvetleri ile hizmette olan mevcut F-16 savaş uçağı filomuzun yerini alacak ve F-35 savaş uçağı(diplomatik krizler sebebi ile hala almaya çalışmaktayız) filosuna katılacak. 2070 yılına kadar ülkemizin hava muharebe gereksinimlerini karşılaması beklenmektedir.
Ocak 2017’de TAI ve BAE Systems, gizli savaş projesinin geliştirilmesinde karşılıklı işbirliği için 100 milyon £ (yaklaşık 139 milyon dolar) stratejik bir anlaşma imzaladı. BAE, sözleşmenin bir parçası olarak proje için gerekli mühendislik danışmanlığı hizmetlerini ve ilgili desteği sunacaktır.
TAI TF-X tasarımı ve özellikleri
TF-X beşinci nesil uçaklar , gelişmiş karbon kompozitlerden yapılmış gizli bir gövdeyi birleştirecek. Aerodinamik tasarımı, uçağın yüksek hız yeteneklerini daha da artıracak.
TF-X temel olarak havadan havaya savaş gereksinimlerini karşılamak için tasarlanmıştır. Şık tasarımı ve benzersiz özellikleri, havadan yüzeye roller için de kullanılmasını sağlayacaktır.
19m uzunluğundaki uçağın kanat açıklığı 12m ve kanat alanı 60m² olacaktır. Maksimum kalkış ağırlığı (MTOW) 27.215 kg olacaktır.
Uçak, yüksek derecede durumsal farkındalık, gelişmiş silah sistemleri, sensör füzyon teknikleri ve düşük gözlenebilirlik sunacak. F-35A gibi diğer savaş uçağı ile birlikte çalışabilirlik, onu ortak operasyonlar için uygun hale getirecektir.
Beşinci nesil Türk avcı uçağında aviyonik
Uçaktaki gelişmiş aviyonik paketi , çoklu ekranlar, grafik arayüzler, çevresel veri sistemleri, dijital haritalar ve ileri teknoloji bağlantı aygıtlarına sahip olacak.
Ses tanıma, yüksek kaliteli ses sistemleri ve sentetik görüntü gibi diğer özellikler de TF-X’in akıllı kokpitine kurulacak.
Uçakta, ASELSAN tarafından sağlanan aktif bir elektronik olarak taranan dizi (AESA) radarı bulunacaktır. AESA radar, gizli gövdeyle birlikte üstün gizlilik kabiliyeti sağlayacaktır.
TAI TF-X avcı motorları ve performansı
TF-X savaş uçağı programı için yurt içinde geliştirilmiş bir motor sağlamak üzere Rolls-Royce ve Kale Group tarafından bir ortak girişim kuruldu. Uçak, her biri 20.000 lb’den fazla itme derecesine sahip iki motora sahip olacak. Santral, savaş jetinin maksimum 55.000 ft yükseklikte uçmasını sağlayacaktır.