Tüketim Çılgınlığının Felaket Sonu: Wall-e

Pixar ve Disney stüdyolarının ortak yapımı olan bu mükemmel animasyon filmi size yaşadığımız çağın çok çok ötesinde senelere ve bambaşka bir dünyaya götürecek. Bir öneri yazısına ‘bu mükemmel film’ diye başlamak ne kadar doğru, tartışılır elbette; fakat insanoğlunun sonunu düşünmeden fütursuzca yaşadığı bu çağda, hatta sonunu değil bir nesil sonrasını düşünmeden yaşadığı bu dönemlerde, uzak gelecekte karşılaşılacak yeni dünyayı gözler önüne seriyor.

Tüketim çılgınlığına ara vermeden, hız kesmeden devam eden insanlık dünyayı bir çöp yığınına, yaşanılması imkansız bir hale getirmiş başka bir gezegende tembellik ve hareketsizlikle zulmettikleri bedenlerinin obez hale dönüşmesiyle yaşamlarına devam ederler. Bu çöp yığınını temizlemek ise sevimli robotumuz Wall-e‘ye kalır. Wall-e bu çöplerden kendisine bir ev yapmakla uğraşırken artık sıkılmaya başlamıştır ki bir diğer sevimli robot Eve gelir ve aralarında film boyu yüzünüzü gülümsetecek sahnelere imza atacak o aşk filizlenir. Elbette henüz çöp yığınına dönüşmemiş dünyadaki aşk hikâyeleri gibi onların aşk hikâyeleri de türlü zorluklarla ve maceralarla karşı karşıya kalır fakat asla bitmez. Tabii robot dediğime bakmayın, gerek kocaman, anlamlı anlamlı bakan gözleri gerek seslendirmelerle Wall-e yüreğinize dokunacak…

Gelin biraz da bu anlam yüklü filmdeki birkaç göndermeye bakalım.

  • Tatlı robotumuz Wall-e’nin açılımı waste allocation load lifter-earth-classwaste allocation load lifter-earth-class yani atık tahsisi yük kaldırıcı – toprak sınıfı sevimli ilişkisinin bir diğer ortağı Eve’ninse extraterrestial vegetation evaluator yani dünya dışı bitki örtüsü değerlendiricisi.
  • Wall-e güneşten şarj oluyor ve şarjı tam dolduğunda bir ses çıkarıyor. Bu ses Apple bilgisayarı machintosun çıkardığı ses. Her akşam en sevdiği filmi ise bir Ipad ekranından izliyor. Uzay gemisinin otomatik pilot sesini yine macintalk seslendirirken tasarımlarda da Apple modelleri göz önünde. Yani anlaşılan o ki filmed Apple’a bolca gönderme var.
  • Wall-e dünyadan uzaya çıktığında üzerine bir sürü uydu takılıyor ancak bütün uydulardan kurtulup üzerinde tek bir uyduyla kalıyor işte bu da Sputnik.
  • Filmin sonunda Pixar logosundaki Luxo. Jr’nin ampulünün bozulmasıyla Wall-e yeni nesil tasarruflu bir ampulle değiştiriyor. Kırık ampulü ve kafasını okşuyor, manidar.
  • Uzay gemisindeki kaptan fotoğraflarının Pixar kadrosuyla oluşturulması ve kaptanların isimlerinin yazarlarının isimleri olması yine güzellikler arasında.

Oscar odüllü bu anlam dolu animasyonu once Wall-e’nin tatlılığı sonra Eve ile olan ilişkilerinin sevimliliği sonra da verilem mesajlar adına mutlaka ama mutlaka izlemelisiniz… Keyifli seyirler.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Bir yorum girin
Adınız

Exit mobile version