Üç Kaşık Helva

ÜÇ KAŞIK HELVA

Helvacı helva; Şeker lokumlu helva ; Kendir tohumlu helva… Eveeet bugün un helvası tarifi ile karşınızdayım.  Malzemeler:

1 paket margarin ( isteğe bağlı tereyağı)                 

1 yemek kaşığı sıvı yağ

2 su bardağı un

1 avuç fındık

Şerbeti için;

5 su bardağı süt

2 su burdağı şeker.

Yapılışı:  Margarinimizi tencereye alırız sıvı yağ ile birlikte  eritiriz. Yağlar kızışınca unumuzu ekleriz ve kavurmaya başlarız. Un kavrulur da kavrulur. Cıvıklaşmaya başladıktan sonra robotta çekilen fındıklar eklenir ve topak topak olup hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Tabi bu işlemler gerçekleşirken süt ve şekerimiz ayrı tencerede kaynatılmıştır.  Efendim sonra kavrulan unumuza azar azar şerbetimizi ekleriz. (Bu aşamada dikkat ediniz. Süt çok sıcak olduğu için foş diye yukarıya doğru yükseliyor benim  gibi elinizi yakmayın.) Sütü ekleyerek karıştırırız unu ve şerbetli sütümüz iyice karışıp özleştikten sonra kaşık izi vererek süslü misafir tabağımıza koyabiliriz.  Helvanız servise hazır. Afiyet olsun.

Eveet helvamızı kavurduk. Gelelim nerelerde tüketildiğinde.

  1. Düğün evi
  2. Cenaze evi

Biri en mutlu diğeri en hüzünlü gün. Bu iki zıt durumda da helva kavurmak adettendir. Düğün evini anlarım tatlı yensin tatlı konuşulsun düşüncesi ile kavrulur. Peki ya cenaze evi ? Nerden gelmiş bu adet. Bir evin acısı varken niçin helva kavrulup dağıtılır?

Bir rivayete göre İslamiyet Öncesi Türklerde kötü ruhlardan ölüyü korumak için koku çıkaran yemekler yaparlarmış.  Helva da yapımı kolay ve herkesin evinde, çadırında bulunan malzemeler içerdiği için genel olarak kocaman kazanlarda helva kavrulup dağıtılırmış.  Tabi bu bir rivayet. Aslı astarı var mı ne kadar doğru bilemiyoruz sonuçta geleneğimiz olarak günümüze kadar gelmiş.

Günümüze kadar gelen bu geleneğimiz  hiç es geçilmemiş cenaze evlerinde itina ile devam ettirilir. Cenaze yakınları yas tutup yan odada gözyaşlarını tutamazken salondaki duyarlı konu komşu, akrabalar hiçbir şey olmamış gibi şeker lokumlu helvayı kaşıklarken Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun, rahmetli çok iyiydi çok vakitsiz gitti diyerek acılarını da dile getirirler sağolsunlar.

Evet geleneğimizi sürdürmemiz gerekir. Cenaze evinde hatta  şehit cenazesinde daha sağduyulu olunsa yan odada annenin feryatları varken umarsızca helva kaşıklamak çok acınası bir durum. Biz ne zaman bu hale geldik düşüncesi, cenaze ziyaretlerinin ayıp olmasın diye yapılması yani bunlar yozlaşmanın göstergesi ne yazık ki. Her gün farklı bir felaketlerle uyandığımız ülkemizde hep beraber birlikte birbirimizin elini tutmak ve bir tutam duyarlılık dileğiyle…

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Bir yorum girin
Adınız

Exit mobile version