Var Mısın? Güçlü Bir Yaşam İçin Öneriler

KENDİNİ KEŞFETMEYE ZORLUKLARLA BAŞA ÇIKMAYA VAR MISIN?

Her zaman olduğu gibi yine sorular sorarak başlıyoruz kitabımızı anlatmaya. Sorulardan rahatsız olan yahut soru sormayı reddeden beyinler lütfen dinlenme odasına 🙂

GÜÇLÜ BİR YAŞAM İÇİN ÖNERİLER

Kitabımızı anlatmaya başlamadan önce hatırı sayılır bir değere sahiptir kendileri. Yokluğu henüz kapının eşiğinden içeri girmemişken bu hatırlatma dokunduğu onca hayata bir teşekkür olsun isteriz. Okurken çokça tebessüm, duygu yoğunluğu ve yağmur niyetine farkındalıklar ile karşılaşacağınızı temin ederiz.

Kiminin Doğan ağabeyi, kiminin hocası ve bir çoğunun başucu kitabı. Doğan CÜCELOĞLU…

Doğan Cüceloğlu Kimdir?

Mehmet Doğan CÜCELOĞLU 9 Şubat 1938 Silifke/MERSİN de dünyaya gelmiş. 16 Şubat 2021 Beşiktaş/İSTANBUL da aramızdan ayrılmıştır. Türk psikolog ve akademisyendir. Birçok kişisel gelişim kitabı yazmış, aynı zamanda televizyon programı ile tanınmıştır. 1980/1996 yılları arası ABD’nin Kaliforniya (FULLERTON) Eyalet Üniversitesinde görev yapmıştır. Kırktan fazla bilimsel makale yayınlamış ve 1990’dan itibaren Türk insanının, duygu, düşünce ve davranışlarını bilimsel psikoloji kavramları ile inceleyen Türkçe kitaplar yayımlamıştır. Bu süreçte 3 çocuğunun annesi olan Emily ile evlenmiştir. 11 yıl süren evliliğini sonlandırdıktan sonra, ikinci evliliğini Türkiye’de Yıldız HACIEVLİYAGİL (CÜCELOĞLU) ile yapmıştır.

Sevgi Ölümü Yok Eder…

Türkiye’ye döndükten sonra üniversite öğrencilerine, eğitimcilere, ebeveynlere ve iş adamlarına yönelik seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları yapmıştır. Birden fazla kitap yazmıştır. Tüm kitaplarını şiddetle tavsiye etsek de kaleme alacağımız bu kitap diğerlerinden apayrı bir yere sahip fikrimizce. Çünkü bu kitap Doğan Ağabeyimiz ile son sohbetimiz. Deniz BAYRAMOĞLU’ nun arkasına sandalyemizi çektik ve Doğan CÜCELOĞLU’nun GÜÇLÜ BİR YAŞAM İÇİN ÖNERİLER’ini dinlemeye hazırız. Bu söyleşinin her satırı altı çizilesi konuşmalar. Okuyanlar şimdi, okuyacaklar sonra hak verecektir.

Yaşamın hangi döneminde olursak olalım tesadüflere yer yok diyebiliyoruz bazen. Kimse öylesine girmez hayatımıza ya da hiçbir veda hafıza kaybı yaşatmaz insana. Mutlak hayatımızın bir noktasında karşımıza çıkacak olan tecrübeler bunların yazılısı galiba. Bu yüzden öğretmenlere verilen değerin tekrar altı çizilmeli. İlk öğretmen olan ebeveynlere Doğan CÜCELOĞLU şu cümleyi armağan ediyor.

MÜKEMMEL DEĞİL, İYİ İNSAN YETİŞTİRMEYİ HEDEFLEYİN!’’ 

Tüm büyük ayak izlerinin ve sahiplerinin de gösterdiği gibi, eğitime ailelerden başlanması gerektiğinin ve geleceğe olan yatırımı çocuklara yapmanın önemini her konuşmasında vurgulayan Doğan CÜCELOĞLU, yaşadığı zorlu ve inişli çıkışlı dönemleri, en önemlisi çocukluğundan kalan izleri paylaşıyor bizlerle. Hayatını anlamlı kılan ve onca insana öğretmenlik yapan CÜCELOĞLU, her dönemi başarıyla atlatmış ve topladığı ders notlarını ne mutlu ki bizlere de aktarmaya çalışmış. Kendisinin de dediği gibi ona acı kazanımlar getiren yaşamı, umarız ki bize öngörü ve farkındalık kazandırır. Bu kitapta nelere değinildi? Birey olmak, ekip olmak, sorumluluk almak ve yaşamın anlamını inşa etmek.

Hayatımızda büründüğümüz karakterler bizi hangi yaşanmışlığa götürüyor. Neden kötüyüz bazen, neden tepkisiz çoğu zaman. Ya da neden bu kadar bencil ve umarsızız varoluş nedenimizi hiç hatırlamadan. Ne için yaşar insan? Neden ebeveyn olmak ister? Her yaşam sütliman mıdır gerçekten? Aile olmak en önemlisi insan olmak neyi gerektirir? Bu sorulara cevaplar ararken CÜCELOĞLU geçiyor karşımıza ve her bireyin yokluğunu hissettiği sohbet eksikliğini fazlasıyla gideriyor bu söyleşide. Yine CÜCELOĞLU’nun dediği gibi

İNSAN DOĞDUK, OLABİLECEĞİMİZ EN İYİ İNSAN OLMAYI İSTEMEK VE BU YOLDA EMEK VERMEK GEREK.’’

Bizim sormak isteyip de soramadığımız tüm soruları sevgili Deniz BAYRAMOĞLU en güzel şekilde sormuş ve bu muazzam söyleşiyi bizlere sunmuş. Başta Deniz BAYRAMOĞLU olmak üzere, kitapta emeği geçen herkese, Doğan CÜCELOĞLU ağzından okurları olarak bir teşekkürü de biz borç bildik. Yine CÜCELOĞLU ağzından, torunları Sibel ve Ayla’ya sevgiler. Bizi bu sevgi dolu cümle karşılıyor ilk sayfalarda.

Bu kitapta hangi soruya değinirsek, diğeri eksik kalacak. Daha fazla okurlarını meraklandırmadan genel bakışımızı sunup, iyi okumalar dileyeceğiz…

Bölüm 1: HAYATIN ANLAMI NEDİR?

Bölüm 2: İNSAN KENDİNİ NASIL GELİŞTİRİR?

Bölüm 3: UMUTSUZLUĞU NASIL AŞARIZ?

Bölüm 4: İÇİMİZDEKİ ‘’ÖZ’’Ü NASIL BULURUZ?

Bölüm 5: ÇEVREMİZ BİZİ NASIL ETKİLER?

Bölüm 6: KİME AKIL DANIŞILIR?

Bölüm 7: YAŞAM NELERİ ÖDÜLLENDDİRİR?

Bölüm 8: NASIL EŞ SEÇİLİR?

Bölüm 9: ZİHNİMİZ NASIL İŞLER?

Bölüm 10: NASIL MESLEK SEÇİLİR?

Bölüm 11: NASIL BİZ OLURUZ ?

Bölüm 12: TOPLUM NASIL DÖNÜŞÜR ?

Bölüm 13: NASIL OKUMALI, GEZMELİ VE NE DİNLEMELİYİZ ?

Bölüm 14: NELERİ OKUMALI, DİNLEMELİ VE SEYRETMELİYİZ ?

Bölüm başlıkları, aradığımız neredeyse tüm soruların cevabını devamında saklıyor. Deniz BAYRAMOĞLU’nun da dediği gibi, ”EMİN OLUN, BİRKAÇ SAYFA SONRA ÖMÜRLÜK BİR MACERA SİZİ BEKLİYOR. ”

Her sayfasında derin nefes aldıran, gerçekte ölümün aslında ne kadar yakın görünen ve bir o kadar uzak bilinen yıldızlara benzediğini kanıtlayan… Yaşamın ve insan olmanın değerini her satırda hatırlatan bir ders kitabını okuduk. İyi ki geçtin bu dünyadan dediğimiz bir değeri daha saygı ve özlemle anıyoruz. Sonsuz teşekkürlerimizi bu son satırlar ile sunuyoruz.

YARATICININ ”SEN APAÇIK HAKİKAT ÜZERESİN (27\79).’’ DEDİĞİ MUTLAK HAKİKAT…

”GERÇEK OTORİTENİN EN NİHAYETİNDE HAKİKAT OLDUĞUNUN FARKINDA OLMALIYIZ. HAKİKAT ”BİZ’’ İN TEMELİDİR. O HAKİKAT NEYSE BİZ DE OYUZ. DOĞAN CÜCELOĞLU

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Bir yorum girin
Adınız

Exit mobile version